Прејди на содржината

Ксантин оксидаза

Од Википедија — слободната енциклопедија
ксантин оксидаза/дехидрогеназа
Кристалографска структура (мономер) на бовин ксантин оксидаза.[1]
Назнаки
EC-број1.17.3.2
CAS-број9002-17-9
Бази на податоци
IntEnzIntEnz view
BRENDABRENDA entry
ExPASyNiceZyme view
KEGGKEGG entry
MetaCycmetabolic pathway
PRIAMprofile
PDB структуриRCSB PDB PDBj PDBe PDBsum
Генетска онтологијаAmiGO / EGO
ксантин оксидаза/дехидрогеназа
Препознавачи
СимболXDH
Entrez7498
HUGO12805
OMIM607633
PDB1FIQ
RefSeqNM_000379
UniProtP47989
Други податоци
EC-број1.17.3.2
ЛокусChr. 2 p23.1

Ксантин оксидаза е ензим кој генерира реактивни кислородни видови.[2] Овој ензим ја катализира оксидацијата на хипоксантинот до ксантин и понатаму може да ја катализира оксидацијата на ксантин до урична киселина. Овие ензими играат важна улога во катаболизмот на пурините кај некои видови, вклучувајќи ги и луѓето.[3]

Реакција[уреди | уреди извор]

Следниве хемиски реакции се катализирани од ксантин оксидаза:

  • хипоксантин + H2O + O2 ксантин + H2O2
  • ксантин + H2O + O2 урична киселина + H2O2

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. PDB: 1FIQ ; Enroth C, Eger BT, Okamoto K, Nishino T, Nishino T, Pai EF (September 2000). „Crystal structures of bovine milk xanthine dehydrogenase and xanthine oxidase: structure-based mechanism of conversion“. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 97 (20): 10723–8. doi:10.1073/pnas.97.20.10723. PMC 27090. PMID 11005854.
  2. Ardan T, Kovaceva J, Cejková J (February 2004). „Comparative histochemical and immunohistochemical study on xanthine oxidoreductase/xanthine oxidase in mammalian corneal epithelium“. Acta Histochemica. 106 (1): 69–75. doi:10.1016/j.acthis.2003.08.001. PMID 15032331.
  3. Hille R, Hall J, Basu P (April 2014). „The Mononuclear Molybdenum Enzymes“. Chemical Reviews. 114 (7): 3963–4038. doi:10.1021/cr400443z. PMC 4080432. PMID 24467397.