Алкохол дехидрогеназа

Од Википедија — слободната енциклопедија
алкохол дехидрогеназа
Кристалографска структура на
хомодимер на човечка ADH5.[1]
Назнаки
EC-број1.1.1.1
CAS-број9031-72-5
Бази на податоци
IntEnzIntEnz view
BRENDABRENDA entry
ExPASyNiceZyme view
KEGGKEGG entry
MetaCycmetabolic pathway
PRIAMprofile
PDB структуриRCSB PDB PDBj PDBe PDBsum
Генетска онтологијаAmiGO / EGO

Алкохол дехидрогеназа (ADH, од англиски: alcohol dehydrogenase) претставува група на ензими од групата на дехидрогенази, кои ги има во многу организми и учествуваат во претворањето на алкохолите до алдехиди и кетони со редукција на никотинамид аденин динуклеотид (NAD+ до NADH).

Својства[уреди | уреди извор]

Алкохол дехидрогеназа претставува група на изоензими кои ја катализираат оксидацијата на првичните и вторичните алкохоли, до алдехиди и кетони, соодветно, а исто така можат да ја катализираат и реверзната реакција. Кај цицачите оваа реакција е редокс, која го вклучува коензимот никотинамид аденин динуклеотид.

Алкохол дехидрогеназа е димер со маса од 80 kDa.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. PDB: 1m6h ; Sanghani PC, Robinson H, Bosron WF, Hurley TD (September 2002). „Human glutathione-dependent formaldehyde dehydrogenase. Structures of apo, binary, and inhibitory ternary complexes“. Biochemistry. 41 (35): 10778–86. doi:10.1021/bi0257639. PMID 12196016.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  2. Hammes-Schiffer S, Benkovic SJ (2006). „Relating protein motion to catalysis“. Annual Review of Biochemistry. 75: 519–41. doi:10.1146/annurev.biochem.75.103004.142800. PMID 16756501.