Прејди на содржината

Урат оксидаза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Урат-оксидаза tetramer, Aspergillus flavus

Урат-оксидаза или уриказаензим кој не е присутен кај луѓето. Овој ензим ја катализира оксидацијата на уричната киселина до 5-хидроксиизоурат:[1]

Урична киселина + O2 + H2O → 5-хидроксиизоурат + H2O2алантоин + CO2

Значење на отсуството кај луѓето[уреди | уреди извор]

Луѓето имаат ген за урат-оксидаза, меѓутоа тој е нефункционален. Затоа уричната киселина е краен производ на катаболизмот на пурините кај луѓето. Зголемена концентрација на урична киселина во крвотокот доведува до појава на гихт.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Motojima K, Goto S, Kanaya S (1988). „Cloning and sequence analysis of cDNA for rat liver uricase“. J. Biol. Chem. 263 (32): 16677–16681. PMID 3182808.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)