Прејди на содржината

Циклооксигеназа

Од Википедија — слободната енциклопедија
простагландин-ендопероксид синтаза
Назнаки
EC-број1.14.99.1
CAS-број9055-65-6
Бази на податоци
IntEnzIntEnz view
BRENDABRENDA entry
ExPASyNiceZyme view
KEGGKEGG entry
MetaCycmetabolic pathway
PRIAMprofile
PDB структуриRCSB PDB PDBj PDBe PDBsum
Генетска онтологијаAmiGO / EGO
Комплекс PDB на простагландин H2 синтаза-1: 1CQE

Циклооксигеназата е ензим кој е одговорен за формирањето на простаноиди, вклучувајќи ги и тромбоксанот и простагландините, како што е простациклинот.

Циклооксигеназа-2

Преку фармаколошка инхибиција на овој ензим може да се постигне намалување на симптомите на воспаление и болка. Нестероидните антиинфламаторни лекови (НСАИЛ), како што се аспиринот и ибупрофенот, го покажуваат ефектот преку инхибиција на циклооксигеназата.