Инфрацрвена спектроскопија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Инфрацрвена спектроскопија е квалитативна аналитичка метода која се користи за откривање од кои функционални групи и атоми е составена една молекула. Притоа се користи инфрацрвеното зрачење од електромагнетниот спектар. Молекулите апсорбираат инфрацрвено зрачење само при одредени фреквенции карактеристични за нивната структура. Апсорбираната енергија предизвикува вибрационо возбудување на атомите во молекулата. Вибрациите кои настануваат во молекулата се:

Симетрично
истегнување
Антисиметрично
истегнување
Свиткување
Symmetrical stretching.gif Asymmetrical stretching.gif Scissoring.gif
Нишање Превивање Увивање
Modo rotacao.gif Wagging.gif Twisting.gif

Потоа, од добиениот спектар се дознава за градбата на молекулата.

Апсорпциони ленти[уреди | уреди извор]

IR summary version 2.gif

Брановите броеви се изразени во cm−1.