Пероксизом

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Основна структура на пероксизом

Пероксизоми (исто така наречени микротела) се органели кои се наоѓаат во речиси сите еукариотски клетки.[1] Тие се вклучени во катаболизмот на многу долги масни киселини, разгранети масни киселини, D-амино киселини, полиамините, и биосинтезата на плазмалогени, кои се етер фосфолипиди од клучно значење за нормално функционирање на мозокот и белите дробови кај цицачите.[2]

Пероксизомите биле идентификувани како органели од белгискиот цитолог Кристијан де Дуве во 1967 година.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Gabaldón T. Peroxisome diversity and evolution. „Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci.“ том  365 (1541): 765–73. doi:10.1098/rstb.2009.0240. PMID 20124343. 
  2. Wanders RJ, Waterham HR. Biochemistry of mammalian peroxisomes revisited. „Annu. Rev. Biochem.“ том  75: 295–332. doi:10.1146/annurev.biochem.74.082803.133329. PMID 16756494. 
  3. de Duve C. The peroxisome: a new cytoplasmic organelle. „Proc. R. Soc. Lond., B, Biol. Sci.“ том  173 (30): 71–83. doi:10.1098/rspb.1969.0039. PMID 4389648.