Ацеталдехид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ацеталдехид
Skeletal structure of acetaldehyde
Skeletal structure of acetaldehyde
Lewis structure of acetaldehyde
Three-dimensional structure of acetaldehyde
Систематско име Ethanal
Назнаки
75-07-0 X mark.svgН
ChemSpider 172
EC-број 200-836-8
3Д-модел (Jmol) Слика
RTECS број AB1925000
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Colorless liquid
Pungent, fruity odor
Густина 0.788 g cm−3
Точка на топење
Точка на вриење
soluble in all proportions
Вискозитет ~0.215 at 20 °C
Структура
Геометрија на молекулата trigonal planar (sp²) at C1
tetrahedral (sp³) at C2
Диполен момент 2.7 D
Штетност
EU класификација Very flammable (F+)
Harmful (Xn)
Carc. Cat. 3
R-фрази R12 R36/37 R40
S-фрази (застарено) S2 S16 S33 S36/37
NFPA 704
NFPA 704.svg
4
2
0
 
Температура на запалување −39 °C
Температура на самозапалување 185 °C
Слични супстанци
Слични aldehydes Formaldehyde
Propionaldehyde
Слични супстанци Ethylene oxide
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Ацеталдехид е органско соединение.

Наводи[уреди | уреди извор]