Антрахинон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
9,10-Антрахинон
Skeletal formula
Ball-and-stick model
Назнаки
84-65-1 Yes check.svgОк
ChEBI CHEBI:40448 X mark.svgН
ChEMBL ChEMBL55659 X mark.svgН
ChemSpider 6522 Yes check.svgОк
Jmol-3D слики Слика
KEGG C16207 Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед yellow solid
Густина 1.308 g/cm3
Точка на топење
Точка на вриење
insoluble
Штетност
R-фрази R36/37/38
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Антрахинон, исто така нарекуван антрацендион или диоксоантрацен, е ароматично органско соединение со формула C14H8O2. Возможни се повеќе изомери, при што секој од нив може да биде разгледуван како хинонски дериват. Терминот антрахинон, сепак, речиси секогаш се однесува на еден специфичен изомер, 9,10-антрахинон (IUPAC: 9,10-диоксоантрацен) кај кого кето групите се поврзани за централниот прстен.