Куран

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Дел од серијалот

Ислам
Selimiye Camii ve Mavi Gökyüzü.jpg

Istanbul, Hagia Sophia, Allah.jpg
Историја на исламот

Верувања и обичаи

Божје единство
Вероисповед
МолитваПост
АџилакДобротворност

Главни дејци

Мухамед
АлиАбу Бакр
Дружината на Мухамед
Семејството на Мухамед
Исламски пророци

Текстови и Закони

КуранХадисШеријат
Исламско правоТеологија
Мухамедовите биографии

Гранки на исламот

СунизамШиизамСуфизам

Социополитички аспекти

АкадемциФилософија
УметностНауки
АрхитектураГрадови
КалендарПразници
Жените во исламотВодачи
ПолитикаЏихадЛиберализам

Видете исто така

Исламски лексикон
Индекс на статии за Исламот

Кура́нот (Коран) (арап. أَلْقُرآن, al-qurʾān [qurˈʔaːn]) е света книга на Исламот, составена во писмен вид околу 650 година по време на калифот Осман.

Според исламската традиција тој е разделен на делови во продолжение на 23 години на пророкот Мухамед (570-632), од Алах. Мухамед бил на 40-годишна возраст кога во пештерата Хира, близу светиот град Мека, го слуша за прв пат гласот на Архангел Гаврил (Џибрил) кој му го откровува Куранот.

Куранот се состои од 114 глави (сури), поделени од долги кон кратки, кои се распоредени според местото на откривање, мекански и медински. Сурите се разделени на ајети. Некои сури обично во почетокот, содржат ајети со тајна смисла, наречени Хуруфу Муката.

За муслиманите, Куранот ги содржи зборовите на Алах. Уште од времето на Мухамед, сурите од Куранот се изоставаат, а таа одделена група и нејзините членови се нарекуваат хафизи.

Етимологија и значење[уреди | уреди извор]

Зборот Куран се појавува околу 70 пати во Куранот , претпоставувајќи различни значења. Тоа е вербална именка ( Масдар ) на арапски глагол qaraa , што значи "тој чита" или "ги рецитирал". На сириски еквивалент е qeryānā , која се однесува на "Писмото читање" или "лекција". Додека повеќето западни научници сметаат дека зборот е изведен од сириски, поголемиот дел од муслиманските власти се држат на потеклото на зборот qaraa себе. Во секој случај, тој стана арапски термин во животот на Мухамед. Од важно значење e зборот "акт на рецитирање", како што се гледа во рана пасус на Коранот : “ Наше е да го собираме и да го рецитираме " . Во други стихови, зборот се однесува на "индивидуална рецитирање премин [од страна на Мухамед]". Својот литургиски контекст се гледа во голем број на пасуси, на пример: "Значи, кога Ал-Куранот се рецитира, слушај и молчи " . Овој збор исто така може да го претпостави значењето на кодифицирано писмот кога е споменат со другите писма како што е Тората и Евангелието . Терминот исто така е тесно поврзан со синоними кои се завршени во текот на Куранот. Секој синоним поседува свое посебно значење, но неговата употреба може да конвергира со онаа на Куранот во одредени контексти. Таквите термини вклучуваат Китаб ('книга'); āyah ('знак'); и sūrah ('Писмо'). Вторите два термина, исто така, означуваат единици на откровение. Во голем дел од контекстот, обично со определен член ( Ал ), зборот е наведен како "откривање" ( waḥy ), кој што е "испратен доле" ( tanzīl ) во интервали. Други сродни зборови се: зикр , што значи "сеќавање", што се користи да се однесуваат на Куранот во смисла на потсетник и предупредување; и ḥikmah ., што значи "мудрост", понекогаш се однесува на откривање или дел од тоа. Куранот се опишува себеси како "расудување или критериум помеѓу вистината и лагата" ( ел-Фуркан ), "мајката книга" ( Ум ал-Китаб ), "раководството" ( Huda ), "мудроста" ( ḥikmah), "сеќавањето" ( зикр ), и "откривање" ( tanzīl , нешто испратено долу, означувајќи слегување на објект од повисоко место кон помало место). Друг термин е Ал-Китаб ('книгата ") , иако тоа исто така се користи на арапски јазик за другите писма, како што е Тората и Евангелието. Терминот muṣḥaf ('писмена работа ") често се користи за да назначи одредени ракописи на Коранот , но исто така се користи во Куранот за да се идентификуваат претходно откриени книги. Други транслитерации на Куранот се "Ал-Coran", "Coran", " Kuran "и" Ал-Куранот. "

Историја[уреди | уреди извор]

Ера на пророкот[уреди | уреди извор]

Исламската традиција се однесува на тоа дека Мухамед го добил своето прво откривање во Пештерата на Хира за време на еден од неговите изолирани повлекувања кон планините. Потоа, тој доби откритија во период од дваесет и три години. Според хадисот и муслиманската историја, откако Мухамед емигрирал во Медина и формирал независна муслиманска заедница, тој му наредил на значителен број на “ṣaḥābah” да го рецитираат Куранот и да ги учат и да ги усвојуваат законите, кои беа откривани дневно. Сојузници кои биле вклучени во рецитирање на Куранот биле наречени Кари . Бидејќи повеќето “sahabah” не биле во можност да читаат или да пишуваат, им било наредено да учат од затворениците на војната на едноставениот начин на пишување од времето. Така групата “sahabah” постепено станала писмена. Како што беше споменато на почетокот , Куранот бил запишан на плочи, коски и на широките рамни краеви на дланките на лисјата.. Повеќето поглавја биле во употреба меѓу почетокот кај муслиманите, бидејќи тие се спомнати во бројни изреки од страна на двете сунитски и шеитски извори, кои се однесуваат на употребата Куранот од страна на Мухамед , како повик за исламот, искажувањето на молитва и начинот на рецитирање. Сепак, Куранот не постои во форма на книга во времето од смртта на Мухамед во 632 година. Сахих ал-Бухари го раскажува опишува откритието на Мухамед како "Понекогаш е (откриен) како ѕвонењето на ѕвоно" и Ајша изјави, "Го видов Пратеникот инспириран божествено на многу студен ден и забележав пот паѓајќи од неговото чело (како неговата инспирација да беше завршена) ".] Според Велч во исламските студии изјавува во Енциклопедија на Исламот дека тој верува дека графичките описи на состојбата на Мухамед во овие моменти можат да се сметаат како вистински, затоа што тој бил сериозно вознемирен по овие откритија.Според Велч, овие напади се гледаат од страна на оние околу него како убедлив доказ за потекло на натчовечките инспирации на Мухамед. Сепак, критичарите го обвиниле Мухамед дека е опседнат човек, гатач или магионичар од кога неговите искуства биле слични со оние на кои им биле добро познати во античка Арабија . Велч дополнително наведува дека тоа и понатаму останува неизвесно дали овие искуства се случиле пред или по првичното признавање на пророштвото на Мухамед . Во куранските стихови 7:157 Мухамед е идентификуван како "ummi" кој традиционално се толкува како неписмен, но значењето е многу повеќе комплицирано. Средновековните критичари како Ал-Tabari тврделе дека терминот предизвикал две значења : Прво, неможноста воопшто да се прочита или запише и второ неискуството или непознавањето на претходните книги или списи кои сепак им давале приоритет на првото значење. И покрај неписменоста на Мухамед ова било земено во знак на оригиналноста на неговото пророштво. На пример, според Fakhr аl-Din аl-Razi , ако Мухамед го владеел добро пишувањето и читањето тој веројатно би бил осомничен за проучување на книгите на предците. Некои научници како што се Ват го претпочитале второто значење.

Збирка на ракописи[уреди | уреди извор]

Врз основа на претходно пренесуваните извештаи, кратко време по смртта на Мухамед во годината 632 CE, првиот калиф Абу Бакр одлучил да се соберат во книга во еден том. Така, група од книжниците, како најважен е Zayd ибн Thabit , кој ги собрал стиховите и изработил неколку рачно напишани копии од целосната книга. Реакцијата на Zayd на задачата при тешкотијата во собирањето на материјал од Куранот од пергаменти, листовите на стебленца, тенки камења и од мажи кои го знаеле на памет се зачувани во претходните раскажувања. На вдовицата на Мухамед Hafsa бинт Умар , и на ќерката на калифот на Umar, им бил доверен текст од Куранот. Во околу 650 година во сегашната ера, кога третиот калифот Uthman ибн Affan почнаL да забележUVA мали разлики во изговорот на Куранот, и како исламот се проширил надвор од Арапскиот Полуостров во Персија , на Левант и Северна Африка, со цел да се зачува светоста на текстот, им наредила една комисија да го користат текстот на Hafsa и да се подготви стандардна копија на текстот на Куранот. Така, во рок од дваесет години од смртта на Мухамед, Куранот е посветен во писмена форма. За тоа дека текстот станал модел од кој копии беа направени и објавени во текот на урбани центри на муслиманскиот свет, како и други верзии се верува дека биле уништени. Денешната форма на текстот на Куранот е прифатена од страна на муслиманските научници како оригиналната верзија составена од Абу Бакр. Според шиитите и некои сунитски научници, Али ибн Аби Талиб составил целосна верзија на Куранот веднаш по смртта на Мухамед. Уредувањето на целиот текст се разликувал од оние кои ги собрале подоцна во текот на ерата на Uthman каде оваа верзија била собрана во хронолошки редослед . И покрај тоа, тој не направил никакви приговори против стандардизираниот Куранот, но ја зачувал неговата сопствена книга. Други лични копии од Куранот можеби постоеле вклучувајќи ги оние на Ibn Masud и кодексот на Ubayy ibn Кab , која никоја од нив не постои денес. Куранот најверојатно постоел расфрлан во писмена форма за време на животот на пророкот, муслиманските научници веруваат дека тоа било напишано како комплетен текст во времето на смртта на пророкот. Куранот во својата сегашна форма генерално се смета од страна на академските научници дека во него се зачувани зборовите на Мухамед, бидејќи пребарувањето на варијанти кои не им дава никакви разлики кои се од големо значење. Иако повеќето варијанти на читања на текстот на Куранот престанале да се пренесуваат, некои сеуште се пренесуваат. Засега се нема пројавено критички текст на кој може да се занова научна измена на текстот на Куранот . Историски, контроверзноста околу содржината на Куранот ретко станувала проблем, иако се продолжувале дебатите на оваа тема. Во 1972 година во џамијата во градот Сана , Јемен , биле откриени ракописи кои подоцна се докажале дека се најстари текстови на Куранот . Сана ракописите кои го содржат составот , страницата од ракописот каде што текстот се мие надвор да се направи пергамент повторно за користење, практика која била честа појава во античките времиња поради недостиг на материјал за пишување. Текстовите кои што не се миеле надвор како , “scriptio inferior” , сепак се уште едвај се видливи и се верува дека е "pre-Uthmanic" (пред Утманското време), содржина на Куранот, додека врвниот текст како, “scriptio superior” , се верува дека припаѓаат на Утманското време. Неодамнешните студии кои што користеле радиоактивен јаглерод укажува на тоа дека пергаментите имаат голема веројатност да потекнуваат и припаѓаат на периодот од 614 до 656 година во сегашната eра.

Значењето во исламот[уреди | уреди извор]

Муслиманите веруваат дека Куранот е книга на божествената насока и насока за човештвото и според разгледувањето на текстот во неговиот оригинален арапски јазик тоа е буквално зборот на Бог , кој му е откриен на Мухамед преку ангелот Габриел во период од дваесет и три години и да го гледате Куранот како конечното Божјо откритие кон човештвото. Тие исто така веруваат дека Куранот има решенија за сите проблеми на човештвото, без оглед на тоа колку комплексни тие можат да бидат и во која возраст ќе настанат. Ваху во исламски и курански концепт подразбира чин на Бог кон упатување на поединецот, пренесување на порака за поголем број на луѓе примачи. Процесот со кој божествената порака доаѓа до срцето на гласникот од Бога е tanzil (да го испрати долу) или nuzūl (да слезе долу). Како што Куранот вели: ,,Со вистина ние Бог го испративме долу и со вистина тој слезе долу. ” Ова означува позитивна религија и откривање на писмото диктирано од ангелот на пророкот. Тоа значи да се предизвика ова откривање и да се слезе од повисокиот свет. Според хадисот, стиховите беа испратени во посебни околности, познати како asbab ал-nuzul . Меѓутоа, во овој поглед самиот Бог никогаш не е предмет на слегување долу. Куранот често тврди во својот текст дека е божествено ракоположен во кое тврдење муслиманите веруваат. Куранот најчесто кој се однесува на својата текстуална природа и постојаното одразување на неговото докажување на божествено потекло е најстариот повеќе текстуален , авто-референтен верски текст. Некои стихови во Куранот се чини дека се воведуваат дури и за оние кои не не зборуваат арапски да го разберат Куранот ако тоа беа доколку се рецитира за истите. На Куранот се однесува на претходно напишан писмен текст кој го бележи Божјиот говор, дури и пред тој да биде испратен долу. Прашањето за тоа дали Куранот е вечен или создаден е една од клучните контроверзии меѓу првите муслимански теолози. Mu'tazilis веруваат дека тој е создаден за време на најраспространетите варијанти на муслиманските теолози кои што сметаат дека Куранот е вечен и несоздаден. Суфиските филозофи го гледаат прашањето како вештачко или временски погрешно . Муслиманите се задржуват кон сегашниот текст на Куранот кој одговара токму оној што е откриен на Мухамед : како зборовите на Бог,кој рекол да бидат пренесени до Мухамед преку ангелот Габриел. Муслиманите сметаат дека Куранот треба да биде водич, што е знак на пророштвото на Мухамед и вистинитоста на верата. Тие тврдат дека не е можно за човекот да создаде книга како Куранот, како што се тврди во Куранот .Затоа исламскиот филозоф воведува наука за пророштвото за да објасни како божествениот збор се пренесува во неговото изразување. Ова води кон еден вид на езотерична херменевтика која има за цел да се разбере позицијата на пророкот преку посредување на модалитетот на неговиот однос не со своето време, но со вечен извор каде извира неговата порака . Ова гледиште се разликува со историската критика на западните научници кои се обидуваат да го разберат пророкот преку својата состојба, своето образование и својот вид на гениј.Основниот закон на Саудиска Арабија го потврдува Куранот и “Sunnah” како единствен уставен закон на царството.

Непроменливост[уреди | уреди извор]

Муслиманите веруваат дека Куранот е различен од сите други книги на начини кои се невозможни за секоја друга книга да биде, така што слични текстови не може да бидат напишани од страна на луѓето. Ова ги вклучува и световните и чудесните тврдења. Куранот го предизвикува секој кој не се согласува со неговото божествено потекло да произнесе еден текст на чудесна природа. Научниците на исламот веруваат дека неговата поетска форма е уникатна и на начин кој не може да биде напишан од страна на луѓето. Тие, исто така, тврдат дека тој содржи точно пророштво и дека тоа го нема во ниедна друга книга .

Во исламската уметност[уреди | уреди извор]

Куранот исто така ја инспирирал исламската уметност и посебно т.н. куранските уметности на калиграфијата и илуминација . Куранот никогаш не бил украсен со фигуративна слики, но многу Курани биле високо украсени со декоративни обрасци на маргините на страницата, или меѓу редовите или на почетокот на сурите. Исламските стихови се јавуваат во многу други медиуми, на зградите и на објекти од сите големини, како на пример светилките на џамиите , метални изработки, керамика , и посебни страници на калиграфија за “muraqqas” или албуми.


Текст[уреди | уреди извор]

Куранот се состои од 114 поглавја во различни должини, секој познат како поглавје . Поглавјата се класифицирани како Мекански или Медински , во зависност од тоа дали стихови биле откриени пред или по миграција на Мухамед во градот Медина. Наслови на поглавјата се добиени од името или квалитетот дискутиран во текстот, или од првите букви или зборови на сурата. Општо земено, во почетокот на Куранот се појавуваат подолги поглавја, додека пократки се појавуваат подоцна. Распоредот на поглавјата не е поврзан на тој начин со редоследот на откривање . Секое поглавје освен деветтиот започнува со Bismillah ( بسم الله الرحمن الرحيم ) на арапски фраза што значи "Во името на Бога '. Меѓутоа, има уште 114 појавувања на Bismillah во Куранот, поради своето појавување во стих 27:30 како на отворањето на писмото на Соломон и на кралицата од Сава. Секое поглавје е формирано од неколку стихови, познат како ayat , која првично значи "знак" или "доказ" пратени од Бога. Бројот на стиховите се разликува од поглавје до поглавје. Самостоен стих може да биде само од неколку букви или неколку линии. Вкупниот број на стихови во Куранот е 6236, сепак, бројот варира доколку bismillahs се бројат одделно. Во прилог на независноста од поделбата на поглавјата, постојат различни начини на поделба на Куранот во делови од приближно еднаква должина за погодност во читањето. Триесетте џуза ' можат да се користат да се читаат преку целиот Куранот во еден месец. Некои од овие делови се познати по имиња и овие имиња се првите неколку збора со кои џуз започнува. Џузот' понекогаш се поделува последевателно во две хизби , а секој хизб поделена на четири “rubʻ al-ahzab”. Куранот е поделен во седум приближно еднакви делови, manzil (множина manāzil ), за да се рецитира во една недела.“Muqatta'at” или иницијалите на Коранот се четиринаесет различни комбинации на букви од 14 арапски букви кои се појавуваат во почетокот на 29 поглавја од Куранот. Значењата на овие иницијали остануваат нејасни. Според една проценка Куранот се состои од 77.430 зборови, 18.994 оригинални зборови, 12.183 стебла, 3382 лисја и 1685 корени.

Содржина[уреди | уреди извор]

Содржината на Куранот се занимава со основните верувања на исламот кои го вклучуваат постоењето на Бог и враќањето во живот. Раскажувањата раните пророци , етичките и правните субјекти, историските настани за време на пророкот, милосрдието и молитвата , исто така, се појавуваат во Куранот. Стиховите во Куранот содржат општи насочувања во врска со правото и погрешното и природата на откривање. Историските настани се поврзани со претставување на општи морални лекции. Стиховите кои се однесуваат на природните феномени биле толкувани од страна на муслиманите како показател на автентичноста на пораката на Куранот. Централна тема на Куранот е монотеизмот . Бог е прикажан како жив, вечен, сезнаен и семоќен (2:20,29,255). Семоќта Божја се појавува над сите во неговата моќ за да создава. Тој е творец на сè, на небесата и на Земјата и она што е меѓу нив (13:16, 50:38, итн) Сите човечки суштества се еднакви во крајна доверба во Бога, и нивната благосостојба зависи од нивното осознание дека всушност живеат соодветно. Куранот користи космолошки и допирни аргументи во различни стихови без да се однесуваат на условите за докажување на постоењето на Бог. Затоа, универзумот е создаден и има потреба од создател, и што и да постои мора да има доволна причина за неговото постоење. Покрај тоа, создавањето на универзумот, често се нарекува како точка на размислувањето: "Тоа е оној кој создаде седум небеса во хармонија.” Вие не можете да видете било каква вина во Божјото создание; потоа погледнете повторно: Можете ли да видете ли некаков недостаток?" (67:3) Доктрината на последниот ден и есхатологијата (конечната судбина на универзумот) може да се смета како втора доктрина по големина на Куранот. Се проценува дека околу целосна една третина од Куранот е есхатолошка, која се занимава со задгробниот живот во следниот свет и со судниот ден на крајот на светот. Постои референца за задгробниот живот на повеќето страници од Куранот и верувањето во задгробниот живот е често нарекуван во врска со верувањето во Бога, како во следниов израз: "Ако верувате во Бога и во последниот ден". Голем број на поглавја, како што se 44,56,75,78,81,101 кои се директно поврзани со задгробниот живот и неговите подготовки. Некои од поглавјата укажуваат на близината на настанот и ги предупредуваат луѓето да бидат подготвени престојниот ден. На пример, првите стихови од 22 поглавје, кои се занимаваат со моќниот земјотрес и ситуации на луѓето на тој ден, го претставуваат овој стил на божествената адреса: О луѓе! Почитувајте го својот Господар. Часот на земјотресот е силно нешто. " Куранот често е жив во својот опис на она што ќе се случи на крајот на светот. Според описот на Ват на крајот на светот во Куранот: ,,Врв на историјата, кога овој свет ќе дојде до крајот, е наведен на различни начини Тоа е ,, на Судниот ден ', ,, Последниот Ден ,'. Денот на повторно раѓање ", или едноставно" Час ". Помалку често тоа е" Денот на Разлика "(кога доброто ќе се одвои од злото)," Денот на собирот '(на мажите во присуство на Бог) или "Денот на состанок" (на мажите со Бог). Часот доаѓа ненадејно. Тој е предвесник на заповед, со удар од гром, или од звукот на трубата. Потоа се случува космички пресврт. Планините се раствораат во прашина, морињата испаруваат нагоре, сонцето се затемнува, ѕвездите паѓаат, и небото се свиткува. Бог се појавува како судија, но неговото присуство е навестено повеќе отколку што е опишано. [...] Главниот интерес, се разбира, е во собирањето на целото човештво пред судијата. Човечките суштества од сите возрасти, вратени во живот, да и се приклучат на толпата. Куранот, сепак, не тврди природна бесмртност на човечката душа, бидејќи постоењето на човекот зависи од волјата на Бога;. и кога тој посакува тој предизвикува човек да умре, и кога тој посакува тој го покренува во живот повторно "

Книжевна структура[уреди | уреди извор]

Пораката на Куранот е пренесена со различни книжевни структури и уреди. Во оригиналниот арапски јазик, поглавјата и стиховите вклучуваат фонетски и тематски структури кои им помагаат во напорите на читателите да се потсетат на пораката на текстот. Муслиманите тврдат (според самиот Куран ) дека содржината и стилот на Куранот се извонредни. Јазикот на Куранот се опишува како ,,римувана проза", каде што се состојат и двете и поезијата и прозата, сепак, овој опис ризикува да се загрозат ритмичкиот квалитет на јазикот на Куранот, што е, секако, повеќе поетски во некои делови и повеќе прозно како и во другите делови. Додека римата е пронајдена во Куранот видливо многу порано од поглавјата од Мека, во кој на релативно кратки стихови се додадени римтички зборови кои се од важност. Ефективноста на таква форма е евидентна на пример, во поглавјето 81 и нема сомневање дека овие пасуси ја импресионираат совеста на слушателите. Често промената на римата од еден вид на стиховите во друг сигнализира промена во предмет на дискусија. Подоцнежните делови, исто така, ја зачувуваат оваа форма, но стилот е повеќе истакнат. Куранот се чини дека нема почеток, средина и крај, нејзината нелинеарна структура е слична на мрежа или Интернет. Текстуалното уредување понекогаш се смета дека има недостаток на континуитет, отсуство на хронолошки или на тематски ред и присуство на повторување. Мајкл Силс, го цитира трудот на критичарот Норман О.Браун , признавањето и согледувањето на Браун дека навидум неорганизираноста на книжевноста на израувањето на Куранот неговите расфрлани или фрагментирани уредувања на составот во фразата на Мајкл Силс е всушност еден книжевен уред способен за доставување длабоки ефекти како тоа што доколку во интензитетот на пораката на пророкот се прекршува употребата на човечкиот јазик на кој што се општи. Мајкл Силс исто така се обраќа на толку дискутираната повторливост на Куранот, согледувајќи го тоа исто како книжевен уред.

Толкување[уреди | уреди извор]

Куранот предизвикал огромна маса на коментирање и толкување ( tafsīr ), со цел да се објаснат "значењата на стиховите на Куранот, разјаснување на неговото воспримање и изнаоѓање неговото значење". Tолкувањето е еден од најраните академски активности на муслиманите. Според Куранот, Мухамед бил првиот човек кој ги опишал значењата на стиховите за раните муслимани. Други рани обајнувачи вклучувале неколку како дружината на Мухамед , како Али ибн Аби Талиб ,Абдула Ибн Аббас , Абдула Ибн Омер и Јубау ибн КАБ . Светите текстови во тие денови биле ограничени само на објаснувањето на книжевните аспекти на стиховите, позадината на неговото откривање и повременото толкување на еден стих со помош на друг стих. Ако стихот бил за историски настан, тогаш понекогаш неколку традиции ( хадис ) на Мухамед биле раскажани за да се направи јасно неговото значење . Бидејќи Куранот се зборува на класичниот арапски јазик, многу од подоцнежните исламизирани луѓе (најчесто оние кои не биле Арапи) не секогаш го разбирале Куранот на арапски јазик, тие не ги фаќале алузиите кои им биле јасни на раните муслимани кои што зборувале арапски јазик и биле загрижени со помирувањето на очигледните конфликти на темите во Куранот. Коментаторите со големо научно знаење на арапски ги објасниле алузиите, и можеби најважно, ги објасниле стиховите од Куранот што биле откриени во самиот почеток на мисијата на пророкот Мухамед, како соодветни на најраната муслиманска заедница, која се открила подоцна, со откажување или ,, укинување " ( “nāsikh” ) од претходниот текст (“mansūkh”). Други научници, пак, тврделе дека не случило укинување во текстот на Куранот.

Вистинското античко потекло[уреди | уреди извор]

Џафер Кашфи го дефинира tawīl како ,,да се доведе назад или да си донесе нешто назад кон своето потекло или архетип". Тоа е наука чиј стожерот е духовна насока и божествена инспирација, додека tafsir е книжевно проучување на буква,. неговиот стожер се канонските исламстички проучувања Мухамед Х.Т. вели дека според популарното објаснување меѓу подоцнежните научници, ta'wil го покажува особено значењето насочена кон стихот. Значењето на откривање ( tanzil ), што е спротивно на ta'wil , е јасно во својата согласност на очигледното значење на зборовите како што биле откриени. Но, ова објаснување станало толку распострането што, денес, тоа станало основно значење на ta'wil , кое првично требало ,,да се врати" или "да си дојде на место". Во поглед на Tabatabaei, она што е со право наречено ta'wil , или херменевтичко толкување на Куранот, не се однесува едноставно со ознака на зборови. Наместо тоа, таа се занимава со одредени вистини и реалности кои го надминуваат разбирањето на достигнувањата на мажите, но сепак од овие вистини и реалности сеуште се засегаат принципите на учење и практичните забрани на натамошните проблеми на Куранот н. Толкувањето не е значењето на стихот, туку тоа се пронижува низ таа смисла во посебен вид на воспримање. Постои духовна реалност, која е главната цел на ракоположливиот закон, или основната цел во опишувањето божествен атрибут и тоа е од вистинско значењето која се однесува во раскажувањето на Куранот . Според шиитските верувања, оние кои се длабоко вкоренети во знаењата како пророкот и имамите ги знаат тајните на Куранот. Според Tabatabaei, изјавата ,,никој не го знае неговото толкување, освен Аллах " (03:07) останува валидна, без спротивставена или квалификациска клаузула. Затоа, колку што е овој стих поврзан, познавањето на толкувањето на Куранот е претпочитано кон Бога. Но Tabatabaei користи други стихови и заклучува дека оние кои се прочистени од Бога го знаат толкувањето на Куранот до одреден степен. Како што Корбин раскажува од шиитски извори, Али осведочува следново: "Ниту еден стих од Куранот не се спуштил (бил откриен) на пратеникот на Бога ,каде што тој не продолжил да рецитира без да му се наложува. Јас би го напишал со мојата сопствена рака , и тој ќе ми укажува како до неговото tafsir (книжевно објаснување) и ta'wil (духовниот јазик), на nāsikh (стихот кој се укинува) и mansukh (укинатиот стих), muḥkam (без двосмисленост) и mutashābih (двосмисленост), особеност и општо ... " Според Tabatabaei , постојат прифатливи и неприфатливи езотерични толкувања. Прифатливо ta'wil се однесува на значењето на стихот надвор од својата буквална смисла, туку имплицитно значење, што во крајна линија е познато само на Бога и не може да се сфати директно преку самата човековата мисла . Стиховите во прашање тука се однесуваат на човечките квалитети на доаѓање, одење, седење, задоволство, лутина, и тага, кои очигледно му се припишува на Бога . Неприфатлив ta'wil е местото каде што еден го пренесува очигледното значење на стихот на различно значење со помош на доказ; овој метод не е без очигледни недоследности. Иако неприфатливиот ta'wil има стекнато значително прифаќање, не е точен и не може да се примени во стиховите на Куранот. Точното толкување е дека реалноста се однесува на еден стих . Таа се наоѓа во сите стихови, одлучувачки и двосмислено слично, тоа не е вид на значење на зборот, тоа е фактот дека е премногу возвишен за зборови. Бог ги украсил со зборови да ги донесе малку поблиску до нашите умови;. Во овој поглед тие се како поговорки кои се користат да создадат слика во умот, и на тој начин да им помогне на слушателот јасно да ја сфати наменетата идеја. Затоа суфиските духовни толкувања се обично прифатени од страна на исламските научници како автентични, се додека се исполнуваат одредени услови. Во историјана суфите, овие толкувања биле некогаш сметани како верски иновации ( Bid'ah ), како што Salafis верувале денес. Сепак, ta'wil е крајно контроверзен дури и меѓу шиитите. На пример, кога Ајатолах Р.Х. , лидерот на Исламската револуција , дал некои предавања за Сура ал Фатиха во декември 1979 година и јануари 1980 година, протестите го принуди да ги суспендира пред тој да може да продолжи подалеку од првите два стиха од сурата.

Нивоа на значењето[уреди | уреди извор]

За разлика од Salafis и Zahiri, шиитите и суфите, како и некои други муслимански филозофи верувале дека значењето на Куранот не е ограничено на книжевен аспект. За нив, тоа е од суштинско значење идејата дека Куранот, исто така, има внатрешни аспекти. Хенри Корбинр аскажува еден хадис кој се навраќа на Мухамед : "Куранот поседува надворешен изглед и скриена длабочина, на надворешното значење и езотеричон значење. Ова езотерична смисла за возврат крие езотерична смисла (оваа длабочина поседува длабочина, по сликата на небесните сфери, кои се затворени во рамките едни со други). Така тоа оди за седум езотерични значења (седумте длабочини на скриената длабочина). " Според ова гледиште, исто така, станало евидентно дека внатрешното значењето на Куранот не се искоренило или поништило од неговото надворешно значење. Напротив, тоа е како душата, кој му дава живот на телото. Корбин смета Куранот игра улога во исламската филозофија , затоа што гносологијата самата по себе одела заедно приврзана со науката за пророците . Коментари кои се занимавале со Захир (надворешните аспекти) на текстот се нарекуваат tafsir , и херменевтичките и езотеричните коментари кои се занимавале со Батин се нарекуваат ta'wil ("толкување" или "објаснување"), кое вклучува земање на текст назад кон својот почеток. Коментатори со езотеричен аранжман веруваат дека крајното значење на Куранот е познато само на Бога. Спротивно на тоа, книжевноста на Куранот, проследено од Salafis и Zahiris , е верувањето дека Куранот треба да се земе само во својата привидна смисла.

Преводи[уреди | уреди извор]

Преводот на Куранот отсекогаш било проблематично и тешко прашање. Многумина тврделе дека текстот на Куранот не можел да се преработен во друг јазик или форма. Исто така, арапскиот збор може да има голем спектар на значења во зависност од контекстот, што го прави точниот превод дури и повеќе сложен за преведување. Сепак, Куранот е преведен на повеќе јазици од кои африкански, азиски и европски јазици. Првиот преведувач на Куранот бил Салман Персискиот , кој ја превел Сура Ал-Фатиха на персиски јазик во текот на 7 век. Првиот целосен превод на Куранот бил завршен во 884 година од сегашната ера во Алвар ( Синд , Индија сега Пакистан ) по наредба на Абдула бин Умар бин Абдул Азиз на барање на хинду Раџа Мехрук. Првиот целосен превод на Куранот бил на персиски јазик за време на владеењето на саманидите во 9-тиот век. Исламската традиција сметала дека преводите биле направени за императорот Негус на Абисинија и византискиот император Ираклиј , исто и двајцата добиле писмо од страна на Мухамед кое содржело стихови од Куранот. Во раните векови, дозволеноста на преводи не било проблем, но проблем било тоа дали некој можел да го користи преводот во молитва. Во 1936 година, биле познати преводите на 102 јазици. Во 2010 година, Дневните Вести Хуријет и Економскиот Преглед објавиле дека Куранот бил презентиран на 112 јазици на 18-тата Меѓународна изложба на Куранот во Техеран. 1143 преводи на Куранот од страна на Роберт Кетон за Светиот Петар , ,,Лекс Махумет пвсеудопророкот” , бил првиот превод на западен јазик ( на латински јазик ). Александар Рос ја понудил првата верзија на преводот на Куранот на англиски јаизк во 1649 година , од француски јазик превод на Куранот од Мухамед бил преведен од страна на Андре ду Руер (1647г.) Во 1734година , Џорџ С. го направил првиот научен превод на Куранот на англиски јазик; друг превод е направен од страна на Ричард Бел во 1937 година, и уште еден превод од страна на Артур Џон Арбери во 1955 година. Сите овие преведувачи не биле муслимани.Но имало бројни преводи од страна на муслиманите. Како со преводите на Библијата, англиските преведувачи понекогаш вметнувале архаични англиски зборови и конструкции над нивниот помодерен или стандарден еквивалент, на пример, двајцата најчитани преведувачи, А Јусуф Али и М,Мармадук П. користеле множина и еднина ,,вие "и ,,ти ", на дијалектен отколку на стандардниот службен јазик.

Рецитирање[уреди | уреди извор]

Правила на рецитирање[уреди | уреди извор]

Соодветното рецитирање на Куранот е предмет на посебени дисциплини наречени Tajwid која го одредува Куранот како треба да се рецитира во детали, како секој поединец треба да го изговара слогот , потребата да обрнува внимание на местата каде што треба да прави пауза, јасно да нагласува , каде изговорот треба да биде долг или краток, каде буквите треба да се звучат заедно и каде треба да бидат одвоени, и така натаму. Може да се каже дека оваа дисциплина ги проучува законите и методите на соодветното рецитирање на Куранот и опфаќа три главни области: правилен изговор на согласките и самогласките (артикулацијата на фонемите во Куранот), правилата на пауза во рецитирање и продолжување на рецитирање, како и музичките и распеаните карактеристики во рецитирањето. Со цел да се избегне неточна артикулација рецитаторите кои не им е мајчин јазик арапскиот се обидуваат да ги следат обуките во земјите како Египет или Саудиска Арабија. Рецитациите на неколку египетски рецитатори биле многу влијателни во уметноста на рецитирањето. Регионот на Југоисточна Азија е добро познат по светско класно рецитирање, потврдено во популарноста на женските рецитатори, како што е Марија.У. од Џакарта. Постојат два вида на рецитирање: murattal е со побавно темпо, што се користи за проучување и практикување. Mujawwad се однесува на бавно рецитирање кое распоредува зголемена техничка уметност и мелодична модулација, како во јавните настапи од страна на обучени експерти. Таа е насочена кон и во зависност од публиката за mujawwad рецитаторот кој што се обидува да ги привлече слушателите.

Варијанти на читања[уреди | уреди извор]

Показателите на вокализација кои укажуваат одредени звуци на самогласките биле воведени во арапскиот јазик од страна на крајот на 9 век. На првите курански ракописи им недостигале овие знаци, затоа неколку рецитали останале прифатени. Варијантите во читањата на текстот дозволени од страна на природната неисправна вокализација довела до зголемување на бројот на читања за време на 10-тиот век. Во 10-от век муслиманскиот научник од Багдад, Ибн Муџахид , е симбол за воспоставување на седум прифатливи текстуални читања на Куранот.Тој студирал различни читања и нивната веродостојност и избор на седум читатели во 8-миот век од градовите на Мека , Медина , Куфа , Басра и Дамаск . Ибн Муџахид не објаснил зошто тој одбрал седум читатели, наместо шест или десет, но ова може да е поврзано со традицијата на пророкот (Мухамед велејќи) изјавувајќи дека Куранот бил откриен во седум " aḥruf "(што значи седум писма или режими ). Денес, најпопуларните читања се оние кои се пренесуваат преку Hafs (796г.) и WARSH ( 812г.) кои биле во согласност со двајцата соодветни рецитатори на Ибн Муџахид , Асим (Куфа, г. 745) и Нафи (Медина, г. 785) . Влијателниот стандард на Куранот во Каиро (1924) користи сложен систем на изменети самогласни знаци и сет на дополнителни симболи за деталите во минута и се базира на рецитирањето на Асим. Варијантите на читања на Куранот не се однесуваат на секоја текстуална варијација, наместо тоа, сите читања се однесуваат на разликите во вокализацијата на истиот текст. Според Melchert, поголемиот дел од несогласувањата треба да се направат со употребата на самогласки , најголем број од нив неразбирливи за возврат се одразуваат во дијалектните разлики и во врска со едно од осумте несогласувања кои имаат врска со тоа дали да ставите точки над или под линијата. Насер категоризира различни читања во различни подтипови. Некои од категориите на Насер се внатрешните самогласки, долгите самогласки, мешање ( shaddah ), асимилација и алтернација . Повремено, раните Курани покажуваат повеќе компатибилност со посебеното читање. Сирискиот ракопис од 8-моит век е прикажан и напишан според читањето на Ибн Амир на Дамаск. Друга студија предлага дека овој ракопис носи вокализација на himsi регионот.

Пишување и печатење[уреди | уреди извор]

Пишување[уреди | уреди извор]

Пред печатењето да биде широко прифатено во 19-тиот век, Куранот бил пренесена во ракописи направени од страна на калиграфи и копирачи. Најраните ракописи биле напишани во Hijazi -тип на копија. Стилот на ракописи на Ḥijāzī , сепак, потврдил дека преносот на Куранот во писмена форма почнал во рана фаза. Кон почетокот на 9-тиот век, нови копии почнале да се карактеризираат со поголеми потези, кои се традиционално познати како Kufic копии. Кон крајот на 9 век, нови сценарија почнале да се појавуваат во копиите од Куранот и да ги заменуваат претходните копии. Причината за прекин во користењето на претходниот стил било во тоа што требало премногу време за да се произведат и побарувачката за копии се зголемувала. Копирачите одбирале поедноставен стил на пишување . Од 11-ти век, воведените стилови на пишување биле првенствено на naskh , muhaqqaq , rayḥānī , а на поретко копијата на thuluth. Naskh бил во многу широка употреба. Во Северна Африка и Шпанија бил популарен стилот на Maghribī . Повеќе различна била кошијата на Бихари која се користела исклучиво во северниот дел на Индија. Стилот на Nastalīq , исто така, неретко бил користен во Персискиот свет. Во почетокот Куранот немал ознаки на вокализација. Системот на вокализација како што го знаеме денес се чини дека бил воведени кон крајот на 9 век. Бидејќи тоа било премногу скапо за повеќето муслимани да купат ракопис, копии од Куранот се чувале во џамиите со цел да ги бидат достапни за луѓето. Овие копии често биле во форма на серија од триесет делови или џуза . Во однос на продуктивноста на Отоманските копирачи го изнесуваат најдобриот пример. Ова било одговор на широко распространетата побарувачка, непопуларноста на методите на печатење, и за естетските причини.

Печатење[уреди | уреди извор]

Кратки извадоци од Куранот беа испечатени во почетокот на 10 век во различни делови од муслиманскиот свет со метод познат како печатење на делови од дрво . Во оваа техника една страница е врежана во еден дрвен исечок, еден исечок од една страница. Слична техника широко се користела во Кина. Копијата која била на рапски, не била толку лесна да се адаптира на подвижниот тип на печатење, односно модерното пред-дигитално печатење, од Европските копии, и во исламскиот свет печатењето на арапски бил под силен отпор од муслиманските научници и ракописите се книжеле (кои ризикувале губење на “shikasta nastaliq” , 18-ти и19-ти век работата). Печатењето на било што на арапски јазик било забрането во Отоманската империја помеѓу 1483 и 1729 година, каде наводно имало смртна казна. Првиот подвижен арапски тип на печатење било наредено од страна на папата Јулиј II (1503-1512) за снабдување меѓу христијаните на Блискиот Исток . Првиот комплетен Куран испечатен со подвижни тип бил произведен во Венеција во 1537/1538 година за пазарот отоманскиот пазар од Паганино Паганини и Алесандро Паганини. Вклучени се уште две изданија кои се објавени од страна на пастор Авраам Х. во Хамбург во 1694 година и од италијанскиот свештеник Лудовико М. во Падова во 1698 година .Во второто издание се вклучува точен латински превод. Во 1787 година во Санкт Петербург, Катерина Велика од Русија, го спонзорирала печатењето на Куранот од страна на муслиманскиот научник по име Мула Осман Исмаил. Ова беше проследено со изданија од Казан (1803г.), Техеран (1828г.) и конечно Истанбул (1877г.). Густав Ф. го објавил изданието на Куранот во 1834 година во Лајпциг, кое станало популарно во Европа. Ова издание обезбеди голем број на читатели да имаат пристап до сигурен текст и бил доставуван долго време потоа, додека објавувањето на изданието на Куранот во Каиро во 1924 година кое било резултат на еден долг процес на подготовка од страна на научниците од универзитетот ,,Ал -Азхар” . Ова издание го стандардизирал правописот на Куранот на основа на сегашните изданија на Куранот.

Односите со друга литература[уреди | уреди извор]

Библијата[уреди | уреди извор]

,, Тој е оној кој ви ја испрати (чекор по чекор), во вистина , книгата потврдувајќи за се она што се случило пред тоа; и тој ги испрати законите (на Мојсеј) и Новиот тестамент (на Исус) пред вас како водич на човештвото, и тој го испрати режимот на (осудување на правилното и погрешното)”.

Извадок од цитатот во Куранот 3:3 од Јусуф Али 


Куранот добро објаснува и за односот што го има со поранешните книги (Тората и Евангелието ) и става атрибут на своите сличности со неговото уникатно потекло и велејќи дека сите тие биле откриени од страна на еден Бог. Според Сахих ал-Бухари , Куранот бил рецитиран меѓу Левантините и Ирачаните , и биле дискутирани од страна на христијаните и евреите пред тој да биде стандардизиран. Неговиот јазик бил сличен на сирискиот јазик . Куранот раскажува приказни на голем број на луѓе и настани во еврејските и христијанските свети книги ( Tората и Библијата ) и благочестивата литература ( апокрифите и мидрашот ), иако тие се разликувале во многу детали. Адам, Енох, Ное, Ебер, Шелах, Авраам , Лут, Исмаил, Исак, Јакоб, Јусуф, Јов, Јетур, Давид Соломон, Елијах, Елиша, Јохан, Арон, Мојсеј, Зекерија, Војводата Џон и Исус се спомнати во Куранот како пророци на Бог. Всушност, Мојсеј се спомнува повеќе пати во Куранот од било која друга личност. Исус се спомнува почесто во Куранот за разлика од Мухамед, додека Марија се споменува во Куранот повеќе пати од Новиот Завет. Муслиманите веруваат на заеднички елементи или сличност меѓу Библијата и другите еврејски и христијански списи и исламски објавувања кои што се должат на нивниот заеднички божествен извор и на нивните оригинални христијански или еврејски текстови кои биле автентични божествени откритија предадени на пророците. Сличности со христијанските апокрифи Во Куранот се забележува дека има одредени слични раскажувања со оние на Дијатесарон , Протоевангелието на Џејмс , детското Евангелие на Тома , Евангелието на Псевдо-Матеј и детското арапско Евангелие . Еден научник потенцирал дека Дијатесароновото раскажување , во хармонија на Евангелието , може да се доведе до концепцијата дека христијанското Евангелие е еден текст.

Арапското пишување[уреди | уреди извор]

По Куранот и општиот пораст на исламот, арапската азбука се развила многу брзо во својата уметничка форма. Вадад Кади, професор по блискоисточни јазици и цивилизации на Универзитетот во Чикаго и Мустансир Мир, професор по исламски студии на Државниот Универзитет “Youngstown” изјавиле дека: Арапскиот, како јазик и неговата книжевна традиција, биле доста добро развиени од времето на дејствувањето на пророкот Мухамед и тоа било по самото проширување на исламот, со основањето на арапското писмо, каде јазикот ја достигнал неговата најголема моќ и капацитет на изразување и литературата ја достигнала нејзината највисока точка на сложеност и софистицираност. Всушност, веројатно не е претерување да се каже дека Куранот бил еден од најпознатите видливи сили во изработувањето на класична и пост-класична арапска литература. Главните области во кои Куранот имал забележително влијание врз арапска литература се дикцијата и темите, други области се поврзани со книжевните аспекти на Куранот особено заклетвите (к.в.), метафорите, мотивите и симболите. Што се однесува до дикцијата , би можело да се каже дека куранските зборови, идиоми и изрази, особено "збиени" и формулиските фрази, се појавуваат практично во сите жанрови на литературата и во такво изобилство каде што едноставно невозможно е да се состави целосна копија од нив. Не само што Куранот создал сосема нов јазичен корпус да ја изрази неговата порака, тој исто така го опрема стариот текст и пред-исламските зборови со нови значења и тоа се оние значења кои никнувале во јазикот, а потоа и во литературата ...

Култура[уреди | уреди извор]

Почитувањето на пишаниот текст од Куранот е важен елемент на религиозната вера од страна на многу муслимани. Тие веруваат дека намерно навредување на Куранот е форма на богохулење . Многу муслимани запаметуваат барем некои делови од Куранот на оригиналниот арапски јазик, обично барем стиховите потребни за вршење на молитвите ( ṣalāt ) . Оние кои го меморираат целиот Куран напамет го стекнуваат правото на именување со титулата Hafiz . Текстот на Куранот стана лесно достапен преку Интернет, на арапски јазик, како и бројни преводи на други јазици. Тој може да се симне и да се пребарува и со двете опции збор по збор и со Булова алгебра. Сликите на античките ракописи и илустрации на уметноста на Куранот можат да бидат осведочени. Сепак, се уште има граници за пребарување на текстот на Куранот на арапски јазик.

Третман и отстранување на книгата[уреди | уреди извор]

Повеќето муслимани ги третираат хартиените копии на Куранот со почит. Врз основа на традицијата и книжевното толкување на Сура 56 :77-79: ,, Дека Куранот навистина е најдостоинствен, во една добро чувана книга , која никој нема да ја допре но само оние кои се чисти " , многу научници веруваат дека секој муслиман мора да изврши ритуално чистење со вода ( wudu ) пред допирање копија на Куранот, или mus'haf , иако тој поглед не е универзален. Осквернување или невистинити копии на Куранот се сметаат сквернавење на Куранот . Се забранува ненаменско употребување, рециклирање, или на друг начин отфрлање на ислужените копии на текстот .Соџваканите, искинатите, или блудните (на пример, неподредени страници ) на Куранот се оставаат слободно да течат во реката, се чуваат на некое безбедно место, изгорени или закопани во оддалечена локација.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]