Пурин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пурин
Purine chemical structure.png
Назнаки
120-73-0 Yes check.svgОк
ChemSpider 1015 Yes check.svgОк
3Д-модел (Jmol) Слика
MeSH Purine
PubChem 1044
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Точка на топење
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Пурин е хетероциклично ароматично органско соединение, составено од пиримидински прстен фузиран со имидазолен прстен.