Морфин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Морфин
Morphin - Morphine.svg
Morphine-from-xtal-3D-balls.png
Систематско (IUPAC) име
(5α,6α)-7,8-didehydro-
4,5-epoxy-17-methylmorphinan-3,6-diol
Клинички податоци
Бременосна
категорија
  • AU: C
  • US: C (Ризикот не е отфрлен)
Правен статус
Склоност кон
физичка зависност
Extremely high
Патишта на
администрација
Smoked/inhaled, insufflated, Oral, SC, IM, IV
Фармакокинетички податоци
Биорасположливост ~25% (oral); 100% (IV);
Врзување за белковините 30–40%
Метаболизам Hepatic 90%
Полувреме на елиминација 2–3 h
Екскреција Renal 90%, biliary 10%
Идентификатори
CAS-број 57-27-2
64-31-3 (neutral sulfate),
52-26-6 (hydrochloride)
ATC код N02AA01
PubChem CID: 5288826
DrugBank APRD00215
ChemSpider 4450907
Хемиски податоци
Формула C17H19NO3
Моларна маса 285.34

Морфинот претставува алкалоид кој се добива од незрелите листови на афионот (лат. Papaver somniferum). Морфинот на човекот му е одамна познат. Порано бил сметан за сигурен, ефикасен и долготраен лек кој не создава зависност и успешно помагал при тешки заболувања.

Денес се знае дека морфинот претставува опоен аналгетик, кој силно делува на централниот нервен систем, предизвикувајќи еуфорија, поспаност, го ублажува стравот кај пациентот. Со развивање на медицината докажано е дека сепак и морфинот предизвикува зафисност како и сите други опојни алкалоиди, но сепак се користи кај пациенти со многу силни болки како фрактури, оштетување на големи ткива, постоперативни болки и пред се кај малигните заболувања како ракот на белите дробови - каде го олеснува кашлањето и ја смалува болката, кај малигни заболувања на дебелото и тенкото црево каде ја намалува перисталтиката. Бидејќи предизвикува зависност, пациентот не смее да дознае дека прима морфин, бидејќи и кога ќе нема силни болки ќе бара да добие доза на морфин.

Морфинот е неизбежен и кај пациентите кој се наоѓаат во терминалната фаза од болеста. На овие пациенти животот им е при крај и затоа им се дава морфин за да остатокот од животот го поминат со помали болки. Така на пример кај малигните болни кои ракот е во крајна фаза и ниедна терапија не делува на него, се преминува на давање на морфин бидејќи пациентот има јаки неиздржливи болки. Аплицирањето на морфинот во вакви случаи се дава додека не настапи смрт.

Од Светската здравствена организација се смета како едно од основните лекарства за најголемиот дел од популацијата.