Алкалоид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Структурна формула на алкалоидот морфин.

Алкалоидите се голема група на најчесто базни органски соединенија кои содржат азот и кои најчесто се поврзани во цикличен систем. Досега се изолорани голем број на алкалоиди, но само околу 6.000 се хемиски детерминирани. Тие се нашироко распространети кај растенијата, но докажано е дека можат да се добијат и од некои ракови, бактерии и габи.