Прејди на содржината

Теофилин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Теофилин
Систематско (IUPAC)
1,3-dimethyl-7H-purine-2,6-dione
Клинички податоци
Бременосна
категорија
  • AU: A
  • US: C (Ризикот не е отфрлен)
Начин на издавање
Начин на
примена
oral, IV
Фармакокинетички податоци
Биорасположливост100%
Врзување за белковините40%, primarily to albumin
Метаболизамhepatic to 1-methyluric acid
Полувреме на елиминација5-8 hours
Назнака
CAS-број58-55-9
ATC кодR03DA04
IUPHAR/BPS413
DrugBankDB00277
ChemSpider2068 Ок
UNII0I55128JYK Ок
KEGGD00371 Н
ChEMBLCHEMBL190 Н
Хемиски податоци
ФормулаC7H8N4O2
Моларна маса180.164 g/mol
 НОк (што е ова?)  (провери)
Теофилин таблети со продолжено дејство во Јапонија

Теофилинот е метилксантин кој се употребува во терапија на респираторни заболувања како што се хронична обструктивна болест на белите дробови и астма под голем број на заштитни имиња. Поради несаканите ефекти, лекот денес ретко се употребува во клиничка пракса.