Анилин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Анилин
Анилин
Анилин
Назнаки
62-53-3 Yes check.svgОк
ChEBI CHEBI:17296 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL538 Yes check.svgОк
ChemSpider 5889 Yes check.svgОк
DrugBank DB06728 Yes check.svgОк
Jmol-3D слики Слика
Слика
KEGG C00292 Yes check.svgОк
UNII SIR7XX2F1K Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед colourless liquid
Густина 1,0217 g/ml, liquid
Точка на топење
Точка на вриење
3,6 g/100 mL при 20 °C
Растворливост во метанол methanol 10.97 M [1]
Киселост (pKa) приближмо 27
Константа на базицитет (pKb) 9,42
Вискозитет 3,71 cP (3,71 mPa·s at 25 °C
Термохемија
Ст. енталпија на
согорување
ΔcHo298
-3394 kJ/mol
Штетност
EU класификација Toxic (T)
Carc. Cat. 3
Muta. Cat. 3
Dangerous for
the environment (N)
R-фрази R23/24/25 R40 R41 R43 R48/23/24/25 R68 R50
S-фрази (застарено) (S1/2) S26 S27 S36/37/39 S45 S46 S61 S63
NFPA 704
NFPA 704.svg
2
3
0
 
Слични супстанци
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Анилин (или фениламин) претставува органска супстанца. Претставува наједноставниот и најважен ароматски амин кој се користи како појдовна супстанца при синтеза на други соединенија. Најчесто се користи за синтеса на полиуретан.

Наводи[уреди | уреди извор]