Парацетамол

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Парацетамол
Paracetamol-skeletal.svg
Paracetamol-from-xtal-3D-balls.png
Систематско (IUPAC)
N-(4-хидроксифенил)етанамид
N-(4-хидроксифенил)ацетамид
Клинички податоци
Licence dataUS FDA:врска
Бременосна
категорија
  • AU: A
  • US: B (Без ризик во не-човечки студии)
  • safe
Начин на издавање
Начин на
примена
Oral, rectal, intravenous
Фармакокинетички податоци
Биорасположливостскоро 100%
Метаболизам90 до 95% црнодробен
Полувреме на елиминација1–4 h
ЕкскрецијаRenal
Назнака
CAS-број103-90-2
ATC кодN02BE01
PubChemCID: 1983
DrugBankAPRD00252
ChemSpider1906
Хемиски податоци
ФормулаC8H9NO2
Моларна маса151,17 g/mol

Парацетамолот, исто така познат како ацетаминофен, претставува на широко употребуван аналгетик (против болки) и антипиретик (за намалување на температурата).

Се смета дека е сигурен за употреба во препорачани количества. За акутно предозирање се смета земањето на повеќе од 1000 mg од еднаш и повеќе од 4000 mg во текот на еден ден за возрасни.

Од Светската здравствена организација се смета како едно од основните лекарства за најголемиот дел од популацијата.