Хемотерапија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сиднеј Фарбер се смета за таткото на современата хемотерапија.

Хемотерапија е третман на болести, вклучувајќи рак, со хемикалии. Некои лекарства за рак ја попречуваат поделбата на клетките на ракот или ензимските процеси. Меѓутоа, тие имаат сериозни контраиндикации напаѓајќи некои здрави клетки и доведуваат до намалување на отпорноста на инфекции. Одредени стероиди се употребуваат за третман на ракот на дојка, простатата, леукемија и лимфоми. Дериватите на некои растенија, како што е зелениката (винкристин, винбластин) и тисовото дрво (таксол) се покажале како ефектни против Хоџкинсовата болест, леукемијата и ракот на дојката.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Британика Енциклопедиски Речник. Топер, Скопје, 2006, Книга 10, стр. 102