Ацетил хлорид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Acetyl chloride[1]
Skeletal formula of acetyl chloride
Ball-and-stick model of acetyl chloride
Space-filling model of acetyl chloride
Назнаки
75-36-5 X mark.svgН
Jmol-3D слики Слика
RTECS број AO6390000
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед colorless liquid
Густина 1.104 g/ml, liquid
Точка на топење
Точка на вриење
Reacts
Структура
Диполен момент 2.45 D
Штетност
EU класификација Flammable (F)
Corrosive (C)
Toxic (T)
R-фрази R11 Предлошка:R14 R34
S-фрази (застарено) (S1/2) S9 S16 S26 S45
Температура на самозапалување 390 °C
Граници на запалливост 7.3–19%
Слични супстанци
Слични acyl chlorides Propionyl chloride
Butyryl chloride
Слични супстанци Acetic acid
Acetic anhydride
Acetyl bromide
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Ацетил хлорид е органско соединение. Тој припаѓа на класата органски соединенија наречени ацил халиди. Ацетил хлорид е безбојна течност

Синтеза[уреди | уреди извор]

Ацетил хлоридот се произведува со реакција на хлороводород и ацетанхидрид.

(CH3CO)2O + HCl → CH3COCl + CH3CO2H

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Merck Index, 11th Edition, 79.