Фурфурал

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фурфурал
Назнаки
98-01-1 Ок
ChemSpider 13863629 Ок
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 7362
UNII DJ1HGI319P Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Colorless oil
Густина 1.16 g/mL liquid
Точка на топење
Точка на вриење
Растворливост во метанол метанол 12.02 M [1]
Опасност
Температура на запалување {{{value}}}
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Фурфуралот е ароматичен алдехид. Неговата хемиска формула е OC4H3CHO. Претставува безбојна, маслеста течност со мирис на бадеми, но под изложеност на воздух добива жолта боја.

Наводи[уреди | уреди извор]