Циклопентан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Циклопентан
Cyclopentane2d.png
Cyclopentane3d.png
Назнаки
287-92-3 Yes check.svgОк
ChemSpider 8896 Yes check.svgОк
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 9253
RTECS број GY2390000
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед clear, colorless liquid
Густина 0.751 g/cm3
Точка на топење
Точка на вриење
Киселост (pKa) ~45
Слични супстанци
Слични супстанци циклопропан, циклобутан, циклохексан
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Циклопентанот е органско соединение со хемиска формула C5H10.