Прејди на содржината

Етилбензен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ethylbenzene
Ethylbenzene
Назнаки
100-41-4
3Д-модел (Jmol) Слика
RTECS-бр. DA0700000
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Colourless liquid
Густина 0.8665 g/mL, liquid
Точка на топење
Точка на вриење
0.015 g/100 ml (20 °C)
Вискозност 0.669 cP at 20 °C
Опасност
Безбедност при работа:
Главни опасности
Flammable
NFPA 704
2
3
Температура на запалување {{{value}}}
Слични супстанци
Слични aromatic
hydrocarbons
styrene, toluene
Слични супстанци benzene
polystyrene
Дополнителни податоци
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Етилбензен е органско соединение.

Наводи[уреди | уреди извор]