Кекулен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кекулен
Skeletal formula
Ball-and-stick model
Назнаки
15123-47-4
Jmol-3D слики Слика
PubChem 5460755
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Кекуленот е полицикличен ароматичен јаглеводород со хемиска формула C48H24. Првпат е синтетизиран во 1978 година, и бил наречен во чест на Август Кекуле, откривачот на структурата на молекулата од бензенот.