Бензоева киселина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Бензоева киселина
Skeletal formula
Ball-and-stick model
Кристали на бензоева киселина
Кристали на бензоева киселина
Назнаки
65-85-0 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL541 Yes check.svgОк
ChemSpider 238 Yes check.svgОк
EC број 200-618-2
Jmol-3D слики Слика
Слика
KEGG D00038 Yes check.svgОк
MeSH benzoic+acid
PubChem 243
RTECS број DG0875000
UNII 8SKN0B0MIM Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед безбојни кристали
Густина 1.32 g/cm3, solid
Точка на топење
Точка на вриење
Soluble (hot water)
0.34 g/100ml (25 °C)
Растворливост во THF, етанол, метанол THF 3.37 M, ethanol 2.58 M, methanol 2.91 M [1]
Киселост (pKa) 4.21
Индекс на прекршување (nD) 1.5397
Структура
Кристална структура Monoclinic
Геометрија на молекулата planar
Диполен момент 1.72 D in Dioxane
Штетност
MSDS JT Baker
EU индекс Not listed
Опасности по здравјето Irritating
NFPA 704
NFPA 704.svg
1
2
0
 
Температура на запалување 121 °C (394 K)
Температура на самозапалување 570 °C
Слични супстанци
Слични карбоксилни киселини Салицилна киселина,
4-Hydroxybenzoic acid,
Anthranilic acid,
3-Aminobenzoic acid,
4-Aminobenzoic acid,
3-Nitrobenzoic acid,
Phenylacetic acid
Слични супстанци Бензалдехид,
Бензил алкохол,
Бензил хлорид,
Бензиламин,
Бензамид,
Бензил бензоат
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Бензоевата киселина, C7H6O2 (или C6H5COOH), претставува безбојна кристали и наједноставната ароматична карбоксилна киселина. Солите и естрите на бензоевата киселина се познати како бензоати.


Наводи[уреди | уреди извор]