Прејди на содржината

Децен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Децен
Назнаки
872-05-9 Ок
ChEBI CHEBI:87315
ChEMBL ChEMBL3187990
ChemSpider 12809 Ок
EC-број 212-819-2
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 13381
RTECS-бр. HE2071401
UNII 7O4U4C718P Ок
ОН-бр. 3295, 1993
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Густина 0,74 г/см3[1]
Точка на топење
Точка на вриење
Опасност
GHS-ознаки:
Пиктограми
GHS02: ЗапаливоGHS08: Опасност по здравјетоGHS09: Опасност по животната средина
Сигнални зборови
Опасност
Изјави за опасност
H226, H304, H410
Изјави за претпазливост
P210, P233, P240, P241, P242, P243, P273, P280, P301+P310, P303+P361+P353, P331, P370+P378, P391, P403+P235, P405, P501
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Деценорганско соединение со хемиска формула C
10
H
20
. Содржи ланец од десет јаглеродни атоми со една двојна врска, што го прави алкен. Постојат многу изомери на деценот зависно од положбата и геометријата на двојата врска. Дец-1-енот е единствениот изомер од индустриско значење. Како алфа-олефин, служи како комономер во кополимерите и се јавува како меѓупроизвод во производството на епоксиди, амини, оксоалкохоли, синтетички мазива, синтетички масни киселини и алкилирани ароматици.[2]

Индустриските процеси за производство на дец-1-ен се олигомеризација на етилен по Циглеровиот процес или со крекирање на петрохемиски восоци.[3]

При етенолизата, метилниот олеат, метилниот естер на олеинска киселина, се претвора во 1-децен и метилен 9-деценоат:[4]

Дец-1-енот е изолиран од листовите и кореништето на растението Farfugium japonicum и забележан е како првичен производ од микробниот распад на n-декан.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Запис во Базата на супстанции GESTIS на Институтот за безбедност и здравје при работа
  2. 1-Decene (Alpha Olefin C10), ineosoligomers.com
  3. Alfa Olefins Архивирано на 17 мај 2017 г., SIDS Initial Assessment Report
  4. Marinescu, Smaranda C.; Schrock, Richard R.; Müller, Peter; Hoveyda, Amir H. (2009). „Ethenolysis Reactions Catalyzed by Imido Alkylidene Monoaryloxide Monopyrrolide (MAP) Complexes of Molybdenum“. J. Am. Chem. Soc. 131 (31): 10840–10841. doi:10.1021/ja904786y. PMID 19618951.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • Entry C872059 in Linstrom, Peter J.; Mallard, William G. (eds.); NIST Chemistry WebBook, NIST Standard Reference Database Number 69, National Institute of Standards and Technology, Gaithersburg (MD)