ATC код N01

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ATC кодови
N Нервен систем
N01 Анестетици
N02 Аналгетици
N03 Антиепилептици
N04 Лекови против Паркинсонова болест
N05 Психолептици
N06 Психоаналептици
N07 Други лекови на нервниот систем
Само за ветеринарна употреба
QN51 Производи за животинска евтаназија

ATC-кодот N01 — „Анестетици“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата N01 е дел од анатомската група N Нервен систем.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QN01...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

N01A Анестетици, општи[уреди | уреди извор]

N01AA Етри[уреди | уреди извор]

N01AA01 Диетил етер
N01AA02 Винил етер

N01AB Халогенирани јаглеводороди[уреди | уреди извор]

N01AB01 Халотан
N01AB02 Хлороформ
N01AB04 Енфлуран
N01AB05 Трихлоретилен
N01AB06 Изофлуран
N01AB07 Десфлуран
N01AB08 Севофлуран

N01AF Барбитурати,[уреди | уреди извор]

N01AF01 Метохекситал
N01AF02 Хексобарбитал
N01AF03 Тиопентал
QN01AF90 Тиамилал

N01AG Барбитурати во комбинација со други лекови[уреди | уреди извор]

N01AG01 Наркобарбитал

N01AH Опоидни анестетици[уреди | уреди извор]

N01AH01 Фентанил
N01AH02 Алфентанил
N01AH03 Суфентанил
N01AH04 Феноперидин
N01AH05 Анилеридин
N01AH06 Ремифентанил
N01AH51 Фентанил, комбинации

N01AX Други општи анестетици[уреди | уреди извор]

N01AX03 Кетамин
N01AX04 Пропанидид
N01AX05 Алфаксалон
N01AX07 Етомидат
N01AX10 Пропофол
N01AX11 Натриум оксибат
N01AX13 Диазот моноксид
N01AX14 Ескетамин
N01AX15 Ксенон
N01AX63 Диазот моноксид, комбинации
QN01AX91 Азаперон
QN01AX92 Бензокаин
QN01AX93 Трикаин мезилат
QN01AX94 Изоеугенол
QN01AX99 Други општи анестетици, комбинации

N01B Анестетици, локални[уреди | уреди извор]

N01BA Естри на аминобензоевата киселина[уреди | уреди извор]

N01BA01 Метабутетамин
N01BA02 Прокаин
N01BA03 Тетракаин
N01BA04 Хлоропрокаин
N01BA05 Бензокаин
N01BA52 Прокаин, комбинации

N01BB Амиди[уреди | уреди извор]

N01BB01 Бупивакаин
N01BB02 Лидокаин
N01BB03 Мепивакаин
N01BB04 Прилокаин
N01BB05 Бутаниликаин
N01BB06 Цинхокаин
N01BB07 Етидокаин
N01BB08 Артикаин
N01BB09 Ропивакаин
N01BB10 Левобупивакаин
N01BB20 Комбинации
N01BB51 Бупивакаин, комбинации
N01BB52 Лидокаин, комбинации
N01BB53 Мепивакаин, комбинации
N01BB54 Прилокаин, комбинации
N01BB57 Етидокаин, комбинации
N01BB58 Артикаин, комбинации
N01BB59 Бупивакаин и мелоксикам

N01BC Естри бензоева киселина[уреди | уреди извор]

N01BC01 Кокаин

N01BX Други локални анестетици[уреди | уреди извор]

N01BX01 Етил хлорид
N01BX02 Диклонин
N01BX03 Фенол
N01BX04 Капсаицин

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.