ATC код N07

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ATC кодови
N Нервен систем
N01 Анестетици
N02 Аналгетици
N03 Антиепилептици
N04 Лекови против Паркинсонова болест
N05 Психолептици
N06 Психоаналептици
N07 Други лекови на нервниот систем
Само за ветеринарна употреба
QN51 Производи за животинска евтаназија

ATC-кодот N07 — „Други лекови за нервниот систем“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата N07 е дел од анатомската група N Нервен систем.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QN07...[2]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

N07A Парасимпатомиметици[уреди | уреди извор]

N07AA Антихолинестерази[уреди | уреди извор]

N07AA01 Неостигмин
N07AA02 Пиридостигмин
N07AA03 Дистигмин
N07AA30 Амбенониум
N07AA51 Неостигмин, комбинации

N07AB Холински естри[уреди | уреди извор]

N07AB01 Карбахол
N07AB02 Бетанехол

N07AX Други парасимпатомиметици[уреди | уреди извор]

N07AX01 Пилокарпин
N07AX02 Холин алфоскерат
N07AX03 Цевимелин

N07B Лекови кои се користат за нарушувања на зависност[уреди | уреди извор]

N07BA Лекови кои се користа за никотинска зависност[уреди | уреди извор]

N07BA01 Никотин
N07BA03 Варениклин
N07BA04 Цитизин

N07BB Лекови кои се користат за алкохолна зависност[уреди | уреди извор]

N07BB01 Дисулфирам
N07BB02 Калциум карбимид
N07BB03 Акампросат
N07BB04 Налтрексон
N07BB05 Налмефен

N07BC Лекови кои се користат за опоидна зависност[уреди | уреди извор]

N07BC01 Бупренорфин
N07BC02 Метадон
N07BC03 Левацетилметадол
N07BC04 Лофексидин
N07BC05 Левометадон
N07BC06 Диаморфин
N07BC51 Бупренорфин, комбинации

N07C Препарати против вртоглавица[уреди | уреди извор]

N07CA Препарати против вртоглавица[уреди | уреди извор]

N07CA01 Бетахистин
N07CA02 Цинаризин
N07CA03 Флунаризин
N07CA04 Ацетиллеуцин
N07CA52 Цинаризин, комбинации

N07X Други лекови за нервниот систем[уреди | уреди извор]

N07XA Ганглиозиди и ганглиозидни деривати[уреди | уреди извор]

N07XX Други лекови за нервниот систем[уреди | уреди извор]

N07XX01 Тирилазад
N07XX02 Рилузол
N07XX03 Ксалипроден
N07XX04 Натриум оксибат
N07XX05 Амифампридин
N07XX06 Тетрабеназин
N07XX07 Фампридин
N07XX08 Тафамидис
N07XX09 Диметил фумарат
N07XX10 Лахинимод
N07XX11 Питолисант
N07XX59 Декстрометорфан, комбинации

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.