ATC код N06

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ATC кодови
N Нервен систем
N01 Анестетици
N02 Аналгетици
N03 Антиепилептици
N04 Лекови против Паркинсонова болест
N05 Психолептици
N06 Психоаналептици
N07 Други лекови на нервниот систем
Само за ветеринарна употреба
QN51 Производи за животинска евтаназија

ATC-кодот N06 — „Психоаналептици“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата N06 е дел од анатомската група N Нервен систем.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QN06...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

N06A Антидепресиви[уреди | уреди извор]

N06AA Неселективни инхибитори на повторното преземање на моноамин[уреди | уреди извор]

N06AA01 Десипрамин
N06AA02 Имипрамин
N06AA03 Имипрамин оксид
N06AA04 Кломипрамин
N06AA05 Опипрамол
N06AA06 Тримипрамин
N06AA07 Лофепрамин
N06AA08 Дибензепин
N06AA09 Амитриптилин
N06AA10 Нортриптилин
N06AA11 Протриптилин
N06AA12 Доксепин
N06AA13 Иприндол
N06AA14 Мелитрацен
N06AA15 Бутриптилин
N06AA16 Досулепин
N06AA17 Амоксапин
N06AA18 Диметакрин
N06AA19 Аминептин
N06AA21 Мапротилин
N06AA23 Хинупрамин

N06B Психостимуланси, агенси кои се користат за ADHD и ноотропици[уреди | уреди извор]

N06BA Симпатомиметици со централно дејство[уреди | уреди извор]

N06BA01 Амфетамин
N06BA02 Дексамфетамин
N06BA03 Декстрометамфетамин
N06BA04 Метилфенидат
N06BA05 Пемолин
N06BA06 Фенкамфамин
N06BA07 Модафинил
N06BA08 Фенозолон
N06BA09 Атомоксетин
N06BA10 Фенетилин
N06BA11 Дексметилфенидат
N06BA12 Лиздексамфетамин
N06BA13 Армодафинил
N06BA14 Солриамфетол

N06BC Ксантински деривати[уреди | уреди извор]

N06BC01 Кофеин
N06BC02 Пропентофилин

N06BX Други психостимуланси и ноотропици[уреди | уреди извор]

N06BX01 Меклофеноксат
N06BX02 Пиритинол
N06BX03 Пирацетам
N06BX04 Деанол
N06BX05 Фипексид
N06BX06 Цитиколин
N06BX07 Оксирацетам
N06BX08 Пиризуданол
N06BX09 Линопиридин
N06BX10 Низофенон
N06BX11 Анирацетам
N06BX12 Ацетилкарнитин
N06BX13 Идебенон
N06BX14 Пролинтан
N06BX15 Пипрадрол
N06BX16 Прамирацетам
N06BX17 Адрафинил
N06BX18 Винпоцетин
N06BX21 Тетраметилгликолурил
N06BX22 Фенибут

N06C Психолептици и психоаналептици во комбинација[уреди | уреди извор]

N06CA Антидепресиви во комбинација со психолептици[уреди | уреди извор]

N06CA01 Амитриптилин и психолептици
N06CA02 Мелитрацен и психолептици
N06CA03 Флуоксетин и психолептици

N06CB Психостимуланси во комбинација со психолептици[уреди | уреди извор]

N06D Лекови против деменција[уреди | уреди извор]

N06DA Антихолинестерази[уреди | уреди извор]

N06DA01 Такрин
N06DA02 Донепезил
N06DA03 Ривастигмин
N06DA04 Галантамин
N06DA05 Ипидакрин
N06DA52 Донепезил и мемантин
N06DA53 Донепезил, мемантин и Ginkgo folium

N06DX Други лекови против деменција[уреди | уреди извор]

N06DX01 Мемантин
N06DX02 Ginkgo folium
N06DX30 Комбинации

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.