Камен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ѕид од камен

Каменот настанува со дробење (ситнење) на карпи. До настанокот на каменот може да се дојде со дејство на ерозија, природни услови: дожд, ветер, мраз, плима, земјотрес, поплава и други метеоролошки појави.

Денес може да се добие по вештачки пат: со сечење на тестери, ситнење со помош на експлозив или мелење, дробење и на други начини. Каменот уште од порано се користел во градежништвото како градежен материјал за изградба на: куќа, згради, мостови и патишта.

Каменот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Каменот како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

 • „Камен“ — песна на рускиот поет Николај Гумиљов.[1]
 • „Камења“ — песна на македонскиот поет Јован Котески.[2]
 • „Каменоресци“ — песна на Јован Котески.[3]
 • „Градина на камењата“ - роман на руско-турската писателка Јана Темиз.[4]
 • „Глас под каменот“ (српски: Glas pod kamenom) - песна на српскиот поет Миодраг Павловиќ.[5]
 • „Каменот на Жан Русло“ - песна на македонскиот поет Анте Поповски.[6]
 • „Два камени столба“ - песна на Анте Поповски.[7]
 • „Каменот што го одминувате“ - песна на Анте Поповски.[8]
 • „Сон врз каменот крај езерото“ - песна на Анте Поповски.[9]
 • „Камена“ - песна на Анте Поповски.[10]
 • „Камчиња“ (Каменчићи) - кус расказ на македонскиот писател Митко Маџунков од 1984 година.[11]
 • „Камен“ - песна на српскиот поет Бранко Миљковиќ.[12]
 • „Месечев камен“ - збирка песни на српскиот писател Милорад Павиќ од 1971 година.[13]
 • „Трева и камење“ - песна на рускиот писател Борис Пастернак од 1956 година.[14]
 • „Белутрак“ (српски: Belutak) — циклус песни на српскиот поет Васко Попа од 1951-1954 година, со песните: „Белутрак“, „Срцето на белутракот“, „Сонот на белутракот“, „Љубовта на белутракот“, „Авантурата на белутракот“, „Тајната на белутракот“, „Два белутрака“.[15] [16]
 • „Каменот што се тркала по удолнина“ — песна на македонскиот поет Наум Целакоски.[17]
 • „Разговор со каменот“ — песна на полската поетеса Вислава Шимборска.[18]
 • „Скапоцениот камен“ — суфиска приказна.[19]
 • „Цветот и каменот“ — суфиска приказна.[20]

Каменот како тема во музиката[уреди | уреди извор]

 • „Како камен што се тркала“ (Like a Rolling Stone) - песна на американскиот рок-музичар Боб Дилан од 1965 година.[21]
 • „Направен од камен“ (Made Of Stone) - песна на британската рок-група „Стоун Роузис“ (The Stone Roses) од 1988 година.[22]
 • „Монолит“ (Monolith) - песна на британската рок-група „Т. Рекс“ (T.Rex) од 1971 година.[23]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 22-24.
 2. Јован Котевски, Пеплосија. Мисла, Скопје, 1966, стр. 76.
 3. Јован Котевски, Пеплосија. Мисла, Скопје, 1966, стр. 43.
 4. Клеопатра - балет на Василиј Медведев (Русија) - светска премиера. Скопје: Македонска опера и балет, 2016, стр. 22.
 5. Miodrag Pavlović, Izabrane pesme. Beograd: Rad, 1979, стр. 69.
 6. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 31.
 7. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 39.
 8. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 57.
 9. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 126.
 10. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 133.
 11. Митко Маџунков, Међа света. Београд: Просвета, 1984, стр. 16.
 12. Бранко Миљковиќ, Избор. Скопје: Мисла, Култура и Македонска книга, 1988, стр. 112.
 13. „Белешка о писцу“, во: Милорад Павић, Кутија за писање. Београд: Народна библиотека Србије, 2012, стр. 121.
 14. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 263-265.
 15. Vasko Popa, Pesme. Beograd: Bigz, 1978, стр. 75-81.
 16. Васко Попа, Непочин-поље. Београд: Просвета, 1963, стр. 83-94.
 17. Наум Целакоски, Пролог, 1998, стр. 72-73.
 18. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 84-86.
 19. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017, стр. 11.
 20. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017, стр. 34-35.
 21. YouTube, Bob Dylan - Like a Rolling Stone (Audio) (пристапено на 27.12.2019)
 22. Discogs, The Stone Roses ‎– The Stone Roses (пристапено на 30.7.2019)
 23. DISCOGS, T. Rex ‎– Electric Warrior (пристапено на 8.3.2018)