Прејди на содржината

Пат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пат

Патот е препознатлива маршрута, правец или патека помеѓу две или повеќе места. Патиштата обично се рамни, поплочени или поинаку припремени за да овозможат лесно патување, иако не мора да значи дека се токму од таков тип. Историски гледано, многу патишта биле препознатливи како такви дури и без формална изградба или одржување. Во урбаните области патиштата може да поминуваат низ градовите или селата и да бидат именувани како улици, вршејќи две функции - како урбан простор за пропатување и како пат. Економијата и општеството многу зависат од ефикасните патишта. Во Европската Унија (ЕУ) 44% од сите стоки се носат со камиони низ патиштата и 85% од сите лица се транспртираат со автомобили, автобуси или кочии.

Патот како тема во уметноста и во популарната култура

[уреди | уреди извор]

Патот како тема во книжевноста

[уреди | уреди извор]

Патот како тема во музиката

[уреди | уреди извор]
 • „Автопатот 5“ (англиски: Highway 5) — песна на американската рок-група American Music Club од 1988 година.[9]
 • „Долгиот пат“ - песна на македонскиот музичар Бодан Арсовски.[10]
 • „Автопат до пеколот“ (англиски: Highway To Hell) - песна од истоимениот албум на австралиската рок-група АЦ ДЦ (AC DC) од 1979 година.[11]
 • „Валкан спореден пат“ (англиски: Dirty Back Road) - песна на американската рок-група The B-52's од 1980 година.[12]
 • „Долгиот искривен пат“ (англиски: The long and winding road) - песна на британската поп-рок група Битлси од 1970 година.[13]
 • „Едната рака на патот“ (англиски: One Hand On The Road) — песна на американската рок-група Бонгвотер (Bongwater) од 1989 година.[14]
 • „Патот и небото“ (англиски: The Road and the Sky) - песна на американскиот рок-музичар Џексон Браун (Jackson Browne) од 1974 година.[15]
 • „Реглановиот пат“ (англиски: Raglan Road) — песна на северноирскиот музичар Ван Морисон и групата Чифтанс (The Chieftains) од 1988 година.[16]
 • „Изгубен автопат“ (Lost highway) - песна на американскиот кантри-музичар Хенк Вилијамс.[17]
 • „Клуч за автопатот“ (Key To The Highway)“ - песна на блуз-рок групата Дерек енд д Доминос (Derek and the Dominos) од 1970 година.[18]
 • „Навраќање на автопатот 61“ (Highway 61 Revisited) - песна од истоимениот албум на американскиот рок-музичар Боб Дилан од 1965 година.[19]
 • „Ѕвезда на автопатот“ (Highway Star) - песна на англиската хард-рок група Дип Парпл (Deep Purple) од 1972 година.[20]
 • „Кралица на автопатот“ (англиски: Queen Of The Highway) - песна на американската рок-група Дорс (The Doors) од 1970 година.[21]
 • „Автопатот Хилбили“ (Hillbilly Highway) - песна на американскиот рок-музичар Стив Ерл (Steve Earle) од 1986 година.[22]
 • „Автопатот 74“ (Hwy 74) - песна на американската рок-група Kyuss од 1991 година.[23]
 • „Пат од жолти цигли“ (англиски: Yellow Brick Road) — песна на американската рок-група Captain Beefheart And The Magic Band од 1978 година.[24]
 • „Автопат“ (Autobahn) - песна од истоимениот албум на германската електронска група Крафтверк (Kraftwerk) од 1974 година.[25]
 • „Автопат“ (српски: Аутопут) - песна на македонската рок-група Леб и сол од 1987 година.[26]
 • „Овој пат“ (англиски: This Road) — песна на американската рок-група Минитмен (Minutemen) од 1983 година.[27]
 • „Тажниот автопат“ (англиски: Blue Highway) - песна на американскиот рок-музичар Греам Паркер (Graham Parker) од 1988 година.[28]
 • „Пат“ (српски: Пут) — песна на српската рок-група Партибрејкерс од 1988 година.[29]
 • „Патишта“ (англиски: Roads) - песна на британската поп-група Портисхед (Portishead) од 1994 година.[30]
 • „Автопатот по тихоокеанскиот брег“ (Pacific Coast Highway) - песна на американската рок-група Соник Јут (Sonic Youth) од 1987 година.[31]
 • „Патот Старфилд“ (англиски: Starfield Road) - песна на Соник Јут од 1994 година.[32]
 • „Судар на автопатот“ (англиски: Wreck On The Highway)“ - песна на американскиот рок-музичар Брус Спрингстин од 1980 година.[33]
 • „Полицаец на автопатот“ (Highway Patrolman) - песна на Брус Спрингстин (Bruce Springsteen) од 1982 година.[34]
 • „Пат за никаде“ (Road to Nowhere) - песна на американската рок-група Токинг хедс (Talking Heads) од 1985 година.[35]

Поврзано

[уреди | уреди извор]
 1. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 199.
 2. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 37.
 3. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 25.
 4. Митко Маџунков, Међа света. Београд: Просвета, 1984, стр. 17-18.
 5. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 266-267.
 6. A. S. Puškin, Lirika. Rad, Beograd, 1979, стр. 143.
 7. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 67.
 8. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 91-92.
 9. Discogs, American Music Club ‎– California (пристапено на 20.4.2021)
 10. ТЕА Модерна колеција, „Кон традицијата“.
 11. Discogs, AC/DC ‎– Highway To Hell (пристапено на 13.2.2019)
 12. YouTube, The B-52's - Dirty Back Road (пристапено на 8.2.2021)
 13. DISCOGS, The Beatles ‎– Let It Be (пристапено на 9.4.2020)
 14. DISCOGS, Bongwater – Too Much Sleep (пристапено на 1 јули 2021)
 15. DISCOGS, Jackson Browne ‎– Late For The Sky (пристапено на 3.3.2019)
 16. Discogs, Van Morrison & The Chieftains ‎– Irish Heartbeat (пристапено на 21.5.2021)
 17. Discogs, Jeff Buckley ‎– Grace (пристапено на 21.4.2020)
 18. YouTube, Layla Derek and the Dominos (пристапено на 30.10.2017)
 19. YouTube, Bob Dylan - Highway 61 Revisited (Audio) (пристапено на 27.12.2019)
 20. Discogs, Deep Purple ‎– Machine Head (пристапено на 20.5.2020)
 21. Discogs, Nhe Doors ‎– Morrison Hotel (пристапено на 9.8.2020)
 22. YouTube, Steve Earle | Guitar Town | Full Album | Vinyl Rip (пристапено на 30.10.2017)
 23. Discogs, Kyuss ‎– Wretch (пристапено на 8.1.2021).
 24. Discogs, Captain Beefheart And His Magic Band* – Safe As Milk (пристапено на 19.5.2022)
 25. YouTube, Kraftwerk - Autobahn (Album) Full (пристапено на 30.10.2017)
 26. Leb I Sol ‎– Kao Kakao (пристапено на 4.9.2020)
 27. the minutemen - what makes a man start fires lp (пристапено на 4.12.2023)
 28. Graham Parker ‎– The Mona Lisa's Sister (пристапено на 16.12.2017)
 29. Discogs, Partibrejkers ‎– Partibrejkers II (пристапено на 17.9.2021)
 30. Discogs, Portishead – Dummy (пристапено на 25.2.2021)
 31. Discogs, The Sonic-Youth ‎– Sister (пристапено на 18.7.2019)
 32. DISCOGS, Sonic Youth ‎– Experimental Jet Set, Trash And No Star (пристапено на 20.7.2019)
 33. YouTube, Bruce Springsteen - The River [1980] - Full Album (пристапено на 30.10.2017)
 34. YouTube, Bruce Springsteen - Nebraska (1982) - Full Album (пристапено на 3.11.2017)
 35. Talking Heads, Little Creatures, Cai 9144, Jugoton.