Натриум бисулфат

Од Википедија — слободната енциклопедија

Натриум бисулфат, исто така познат како натриум хидроген сулфат, [б 1] е натриумова сол на бисулфатниот анјон, со молекуларна формула NaHSO4. Натриум бисулфат е кисела сол која се формира со делумна неутрализација на сулфурна киселина со еквивалент на натриумова база, вообичеаено во форма на натриум хидроксид (луга) или натриум хлорид (готвена сол). Тоа е сув грануларен производ кој може безбедно да се транспортира и складира. Безводната форма е хигроскопна. Растворите на натриум бисулфат се кисели, со 1M раствор со pH од околу 1.

Производство[уреди | уреди извор]

Натриум бисулфат се добива како интермедиер во Манхајмскиот процес, индустриски процес кој вклучува реакција на натриум хлорид и сулфурна киселина:[1]

NaCl + H 2 SO 4 → HCl + NaHSO 4

Процесот е многу егзотермен. Течниот натриум бисулфат се прска и се лади до формирање на цврсто зрно. Гасот водород хлорид се раствора во вода за да се произведе хлороводородна киселина како корисен копродукт од реакцијата.

Иако не е од комерцијален интерес, натриум бисулфатот може да се генерира како нуспроизвод од производството на многу други минерални киселини преку реакцијата на нивните натриумови соли со вишок на сулфурна киселина :

NaX + H 2 SO 4 → NaHSO 4 + HX ( X = CN , NO 3 , ClO 4 )

Произведените киселини HX имаат пониска точка на вриење од реактантите и се одвојуваат од реакционата смеса со дестилација.

Хемиски реакции[уреди | уреди извор]

Хидрираниот натриум бисулфат дехидрира на 58 °C (136 °F) во кој момент се одвојува од молекулата на водата прикачена на неа. Откако повторно ќе се излади, тој е хигроскопен. Загревање на натриум бисулфат до 280 °C (536 °F) произведува натриум пиросулфат, друга безбојна сол:[1]

2 NaHSO 4 → Na 2S 2O 7 + H2O

Примени[уреди | уреди извор]

Натриум бисулфат се користи првенствено за намалување на pH вредноста на други соединенија. Се користи и при процесите на метална завршна обработка, какопроизвод за чистење [2] и за намалување на pH вредноста на водата за ефективно хлорирање во базени и топли кади.[3] Натриум бисулфатот е исто така одобрен од AAFCO како додаток за добиточна храна за општа употреба, вклучително и употреба во храна за живина [4] и придружна животинска храна.[5] Се користи како закиселувач на урина за намалување на уринарните камења кај мачките.[6]

Тој е многу токсичен за одредени ехинодерми, но прилично безопасен за повеќето други форми на живот..

Натриум бисулфатот била и примарна активна состојка во средствата за чистење на тоалетни школки Vanish и Sani-Flush, кои сега повеќе не се во производство.[7]

Се применува и за добивање на карактеристични кадифени ефекти во текстилната индустрија.[8]

Натриум бисулфат понекогаш се користи како активна состојка во таблетите за флокулација, при методите тестирање на квалитетот на почвата и водата.[9]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Helmold Plessen (2000). „Sodium Sulfates“. Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry. Weinheim: Wiley-VCH. doi:10.1002/14356007.a24_355. ISBN 978-3527306732.
  2. John Toedt, Darrell Koza, Kathleen Van Cleef-Toedt Chemical Composition of Everyday Products p.147
  3. „Sodium Bisulfate in Pools“.
  4. „Sodium bisulfate in Animal Feed, Agriculture“. Jones-Hamilton.
  5. „Sodium bisulfate Pet Food“. Jones-Hamilton.
  6. Spears, Julie K.; Grieshop, Christine M.; Fahey, G. C. (October 2003). „Evaluation of sodium bisulphate and phosphoric acid as urine acidifiers for cats“. Archives of Animal Nutrition (англиски). 57 (5): 389–398. doi:10.1080/00039420310001607743. ISSN 1745-039X. PMID 14620912.
  7. SANI-FLUSH® Powder (Discontinued), Reckitt Benckiser.
  8. Margo Singer (11 July 2007). Textile Surface Decoration: Silk and Velvet. University of Pennsylvania. стр. 35. ISBN 978-0-8122-2000-1.
  9. „Floc Ex Tablet MSDS“ (PDF). LaMotte. 1 June 2015.
Забелешки
  1. The prefix "bi" in "bisulfate" comes from an outdated naming system and is based on the observation that there is two times as much sulfate (SO4) in sodium bisulfate (NaHSO4) and other bisulfates as in sodium sulfate (Na2SO4) and other sulfates.