Цинк сулфат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Цинк сулфат
Zinc Sulfate.jpg
Zinc sulfate.png
Назнаки
7733-02-0 Yes check.svgОк
ChemSpider 22833 Yes check.svgОк
EC-број 231-793-3
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 24424
RTECS број ZH5260000
UNII 0J6Z13X3WO Yes check.svgОк
UN број 3077
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед white powder
Мирис odorless
Густина 3.54 g/cm3 (anhydrous)
2.072 g/cm3 (hexahydrate)
Точка на топење
Точка на вриење
22 g/100 ml, anhydrous (20 ºC)
96.5 g/100mL, heptahydrate (20 °C)
Растворливост anhydrous:
soluble in methanol, glycerol
heptahydrate:
40 g/100 mL, glycerol
insoluble in alcohol
Показател на прекршување (nD) 1.658 (anhydrous)
1.4357 (heptahydrate)
Штетност
MSDS ICSC 1698
EU индекс 030-006-00-9
EU класификација Harmful (Xn)
Dangerous for the environment (N)
R-фрази R22, R41, R50/53
S-фрази (застарено) S2, S22, S26, Предлошка:S39, S46, S60, S61
Температура на запалување Non-flammable
Слични супстанци
Друг(и) катјон(и) Cadmium sulfate
Слични супстанци Copper(II) sulfate
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Цинк сулфат (ZnSO4) е безбојно, кристално хемиско соединение.