Цинк сулфид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Цинк сулфид
Sphalerite, the more common polymorph of zinc sulfide
Wurtzite, the less common polymorph of zinc sulfide
Назнаки
1314-98-3 Yes check.svgОк
PubChem 14821
RTECS број ZH5400000
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Густина 4.090 g/cm3
Точка на топење
negligible
Структура
Кристална структура see text
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
−204.6 kJ/mol
Штетност
MSDS ICSC 1627
EU индекс Not listed
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
1
0
 
Температура на запалување non-flammable
Слични супстанци
Други анјони Цинк оксид
Zinc selenide
Zinc telluride
Друг(и) катјон(и) Cadmium sulfide
Mercury sulfide
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Цинк сулфидхемиско соединение со хемиска формука ZnS.

Галерија[уреди | уреди извор]