Предлошка:Инфокутија ниобиум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ниобиум  (41Nb)
Грутка со сјајни сиви кристали со шестоаголен брус
Општи својства
Име и симболниобиум (Nb)
Изгледметалик сива, сино кога е оксидиран
Ниобиумот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
V

Nb

Ta
циркониумниобиуммолибден
Атомски број41
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)92,90637(2)[1]
Категорија  преоден метал
Група и блокгрупа 5, d-блок
ПериодаV периода
Електронска конфигурација[Kr] 4d4 5s1
по обвивка
2, 8, 18, 12, 1
Физички својства
Фазацврста
Точка на топење2.750 K ​(2.477 °C)
Точка на вриење5.017 K ​(4.744 °C)
Густина близу с.т.8,57 г/см3
Топлина на топење30 kJ/mol
Топлина на испарување689,9 kJ/mol
Моларен топлински капацитет24,60 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 2.942 3.207 3.524 3.910 4.393 5.013
Атомски својства
Оксидациони степени5, 4, 3, 2, 1, −1, −3 ​(благ киселински оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 1,6
Енергии на јонизацијаI: 652,1 kJ/mol
II: 1.380 kJ/mol
II: 2.416 kJ/mol
Атомски полупречникемпириски: 146 пм
Ковалентен полупречник164±6 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на ниобиум
Разни податоци
Кристална структурателоцентрична коцкеста (тцк)
Кристалната структура на ниобиумот
Брзина на звукот тенка прачка3.480 м/с (при 20 °C)
Топлинско ширење7,3 µм/(m·K)
Топлинска спроводливост53,7 W/(m·K)
Електрична отпорност152 nΩ·m (при 0 °C)
Магнетно подредувањепарамагнетно
Модул на растегливост105 GPa
Модул на смолкнување38 GPa
Модул на збивливост170 GPa
Поасонов сооднос0,4
Мосова тврдост6
Викерсова тврдост870–1320 MPa
Бринелова тврдост735–2450 MPa
CAS-број7440-03-1
Историја
Наречен поСпоред Ниоба лик од старогрчката митологија, ќерката на Тантал
ОткриенЧарлс Хатчет (1801)
Првпат издвоенКристијан Вилхем Бломстранд (1864)
Препознаен како посебен елемент одХајнрих Розе (1844)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на ниобиумот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
90Nb веш 14.6 h β+ 90Zr
91Nb веш 680 y ε 91Zr
91mNb веш 60,86 d m 0,104e 91Nb
92Nb веш 10,15 d ε 92Zr
γ 0,934
92Nb веш 3,47×107 y ε 92Zr
γ 0,561, 0,934
93Nb 100% (СФ) <0,943
93mNb веш 16,13 y m 0,031e 93Nb
94Nb веш 20300 y β 0,471 94Mo
γ 0,702, 0,871
95Nb веш 34,991 d β 0,159 95Mo
γ 0,765
95mNb веш 3,61 d m 0,235 95Nb
96Nb веш 23,4 h β 96Mo
Режимите на распад во загради се предвидени, но сè уште не се забележани
| наводи | Википодатоци

Наводи

  1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights