Етилендиаминтетраоцетна киселина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Етилендиаминтетраоцетна киселина
Ethylenediaminetetraacetic.png
Ball and stick model of the EDTA molecule, in the zwitterionic form found in the solid state
Назнаки
60-00-4 X mark.svgН
ChemSpider 5826
Jmol-3D слики Слика
PubChem 6049
RTECS број AH4025000
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Густина 0.86 g/cm3
Точка на топење
Киселост (pKa) pK1=0.0 (CO2H) (µ=1.0)
pK2=1.5 (CO2H) (µ=0.1)
pK3=2.00 (CO2H) (µ=0.1)
pK4=2.69 (CO2H) (µ=0.1)
pK5=6.13 (NH+) (µ=0.1)
pK6=10.37 (NH+) (µ=0.1)[1]
Штетност
MSDS External MSDS
R-фрази R36
S-фрази (застарено) S26
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
1
0
 
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Етилендиаминтетраоцетна киселина е полиамино карбоксилна киселина. Таа е безбојна цврста супстанца, растворлива во вода. Нејзината коњугирана база се вика Етилендиаминтетраацетат.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Harris, D.C. "Quantitative Chemical Analysis", 7th ed., W. H. Freeman and Compagny, New York, 2007