Димеркаптосукцинска киселина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Димеркаптосукцинска киселина[1]
Meso-2,3-dimercaptosuccinic-acid-2D-skeletal-A-configurations-labelled.png
DMSA-3D-balls.png
Назнаки
304-55-2 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL1201073 X mark.svgН
ChemSpider 2006502 X mark.svgН
EC-број 259-952-2
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 2724354
UNII DX1U2629QE Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Точка на топење
Слични супстанци
Слични Tartaric acid
Дополнителни податоци
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Димеркаптосукцинска киселина е органосулфурно соединение со формула HO2CCH(SH)CH(SH)CO2H. Таа содржи две карбоксилни групи и две тиолни групи, кои се одговорни за благо непријатниот мирис.

Медицинска употреба[уреди | уреди извор]

Димеркаптосукцинската киселина се употребува за третман на труење со олово кај деца, кај кои концентрацијата на олово во крвта е над 45 µg/dL.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Merck Index, 11th Edition, 8854.