Берлинско сино

Од Википедија — слободната енциклопедија
Берлинско сино
Sample of prussian blue
Назнаки
14038-43-8 Yes check.svgОк
ChEBI CHEBI:30069 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL1200325 X mark.svgН
ChemSpider 20074656 Yes check.svgОк
EC-број 237-875-5
Jmol-3D слики Слика
PubChem 2724251
RTECS број V03AB31
UNII TLE294X33A Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед сини кристали
Штетност
MSDS MSDS prussian blue
Слични супстанци
Друг(и) катјон(и) Калиум фероцијанид

Натриум фероцијанид

 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Берлинско сино е темносин пигмент со хемиска формула Fe7(CN)18. Берлинското сино е еден од првите пигменти добиени по синтетски пат.

Во медицината, берлинското сино се користи како антидот при некои труења со тешки метали (цезиум и талиум).