Димеркапрол

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Димеркапрол
Skeletal formula of dimercaprol
Ball and stick model of dimercaprol ((2R)-2-sulfanyl)
Назнаки
59-52-9 Yes check.svgОк
16495-08-2 (2R)-2-sulfanyl Yes check.svgОк
16495-16-2 (2S)-2-sulfanyl Yes check.svgОк
ATC код V03AB09
Beilstein Навод 1732058
ChEMBL ChEMBL1597 Yes check.svgОк
ChemSpider 2971 Yes check.svgОк
5342114 (2R)-2-sulfanyl Yes check.svgОк
2496803 (2S)-2-sulfanyl Yes check.svgОк
DrugBank DB06782 Yes check.svgОк
EC број 200-433-7
Jmol-3D слики Слика
KEGG D00167 Yes check.svgОк
MeSH Dimercaprol
PubChem 3080
6971262 (2R)-2-sulfanyl
3246063 (2S)-2-sulfanyl
RTECS број UB2625000
UNII 0CPP32S55X Yes check.svgОк
UN број 2810
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Густина 1.239 g cm−3
Точка на вриење
log P 0.627
Киселост (pKa) 8.999
Константа на базицитет (pKb) 4.998
Индекс на прекршување (nD) 1.573
Штетност
EU класификација Предлошка:Hazchem Xn
R-фрази R22, R36/37/38
S-фрази (застарено) S26, S36
NFPA 704
NFPA 704.svg
1
2
0
 
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Димеркапрол е соединение кое било создадено од страна на британски биохемичари од Универзитетот Оксфорд за време на Втората светска војна. Бил развиен тајно, како противотров за луизитот, боен отров кој содржи арсен. Денес, се користи во медицината за третман на труења со арсен, жива, злато, олово, антимон и други токсични метали.