Црвен џин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Црвен џин — светла џиновска ѕвезда со мала или средна маса (околу 0,5–10 сончеви маси) која е во доцна фаза од својата ѕвезден развој. Надворешната атмосфера испакната и тенка, со што полупречникот е огромен а површинската температура ниска, некаде од 5.000 K и пониска.

Највообичаени се црвените џинови (RGB) во кои сè уште се врши фузија на водород во хелиум, а јадрото е неактивен хелиум. Друг вид на црвен џин се асимптотичните џинови (AGB) каде се произведува јаглерод од хелиумот преку троен-алфа процес.[1] На овие AGB ѕвезди им припаѓаат јаглеродните ѕвезди од типот C-N и C-R.

Истакнати сјајни црвени џинови на ноќното небо се Алдебаран (Alpha Tauri), Арктур (Alpha Bootis) и Гама Јужен Крст (Gacrux), а уште поголеми од нив се Антарес (Alpha Scorpii) и Бетелгез (Alpha Orionis) кои спаѓаат во групата црвен суперџин.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Zeilik, Michael A.; Gregory, Stephan A. (1998). Introductory Astronomy & Astrophysics (изд. 4th.). Saunders College Publishing. стр. 321–322. ISBN 0030062284.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]