Предлошка:Инфокутија германиум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Германиум  (32Ge)
Grayish lustrous block with uneven cleaved surface
12 грамски повеќекристален блок на германиум со нерамни остри површини
Општи својства
Име и симболгерманиум (Ge)
Изгледсивкаво-бела
Германиумот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
Si

Ge

Sn
галиумгерманиумарсен
Атомски број32
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)72,630(8)[1]
Категорија  металоид
Група и блокгрупа 14 (јаглеродна), p-блок
ПериодаIV периода
Електронска конфигурација[Ar] 3d10 4s2 4p2
по обвивка
2, 8, 18, 4
Физички својства
Фазацврста
Точка на топење1.211,40 K ​(938,25 °C)
Точка на вриење3.106 K ​(2.833 °C)
Густина близу с.т.5,323 г/см3
кога е течен, при т.т.5,60 г/см3
Топлина на топење36,94 kJ/mol
Топлина на испарување334 kJ/mol
Моларен топлински капацитет23,222 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 1.644 1.814 2.023 2.287 2.633 3.104
Атомски својства
Оксидациони степени4, 3, 2, 1, 0, −1, −2, −3, −4 ​(амфотеричен оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 2,01
Енергии на јонизацијаI: 762 kJ/mol
II: 1.537,5 kJ/mol
II: 3.302,1 kJ/mol
Атомски полупречникемпириски: 122 пм
Ковалентен полупречник122 пм
Ван дер Валсов полупречник211 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на германиум
Разни податоци
Кристална структурадијамантска коцкеста
Кристалната структура на германиумот
Брзина на звукот тенка прачка5.400 м/с (при 20 °C)
Топлинско ширење6 µм/(m·K)
Топлинска спроводливост60,2 W/(m·K)
Електрична отпорност1 Ω·m (при 20 °C)
Забранет појас0,67 eV (при 300 K)
Магнетно подредувањедијамагнетно[2]
Модул на растегливост103 GPa[3]
Модул на смолкнување41 GPa[3]
Модул на збивливост75 GPa[3]
Поасонов сооднос0,26[3]
Мосова тврдост6
CAS-број7440-56-4
Историја
Наречен поПо Германија, татковината на откривачот
ПредвиделДмитри Менделеев (1871)
ОткриенКлеменс Винклер (1886)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на германиумот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
68Ge веш 270,8 d ε 68Ga
70Ge 21,23% 70Ge е стабилен со 38 неутрони
71Ge веш 11,26 d ε 71Ga
72Ge 27,66% 72Ge е стабилен со 40 неутрони
73Ge 7,73% 73Ge е стабилен со 41 неутрон
74Ge 35,94% 74Ge е стабилен со 42 неутрони
76Ge 7,44% 1,78×1021 y ββ 2,039 76Se
| наводи | Википодатоци

Наводи

  1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  2. Magnetic susceptibility of the elements and inorganic compounds, in Handbook of Chemistry and Physics 81st edition, CRC press.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 „Properties of Germanium“. Ioffe Institute.