Дијамант

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Дијамант
Безбоен осумстран камен се издава од црна карпа.
Приближно осумстран груб дијамант
Општо
Категорија елементарни минерали
Хемиска формула C
Штрунцова класификација 01.CB.10a
Распознавање
Моларна маса 12.01 г·мол-1
Боја обично жолт, кафеав, сив или безбоен. поретко син, зелен, црн, проѕирно бел, розов, виолетов, портокалов, пурпурен и црвен.
Хабитус осумстраничен
Кристален систем изометриски-четириесетиосумстраничен (кубен)
Цепливост 111 (совршено во четири насоки)
Прелом школкест
Цврстина на Мосовата скала 10
Сјај адамантен
Трага безбојна
Проѕирност проѕирен до потпроѕирен до полупроѕирен
Специфична тежина 3.52±0.01
Густина 3,5–3.53 г/см3
Измазнет сјај адамантна
Оптички својства изотропна
Показател на прекршување 2,418 (при 500 нм)
Двојно прекршување нема
Плеохроизам нема
Распрснување 0,044
Точка на топење зависно од притисокот
Наводи [1][2]

Дијаманталотропска модификација на јаглеродот. Тоа е најтврдиот минерал во природата. Затоа се користи за сечење, брусење и мазнење на други помеки материјали.

На Мосовата скала исто така зазема највисоко место со тврдост број 10.

Јаглеродните атоми во дијамантот заземаат тетраедарска структура.

Со сечење и полирање на дијамантот се добива брилијант кој се користи како украс. Полирањето се изведува со дијамантска прашина.

Бидејќи се знае дека настанува во атмосфера со висок притисок и температура, денес е усовршено производството на вештачки дијаманати кои се користат само во индустријата. Постапката се изведува во челични контејнери со експлозија. Русија има развиено технологија да произведуваат дијаманти со различна боја. Индустриските дијаманти не се така крупни како некои дијаманти кои може да се најдат во природата.

Мерна единица за маса на дијамантот е каратот. Еден карат = 0,2 грама.

Производство на дијаманти[уреди | уреди извор]

Дијамантите се копаат во рудници, а најголеми светски производители се Русија, ЈАР и Ангола. Во 2016 година, во Ангола бил откопан дијамант од 404 карати и со големина од седум сантиметри. Тој бил дијамант од типот II и со Д-боја, која е најретка и највредна боја на белите дијаманти. Неговата вредност била проценета на 20 милиони долари. Најголемиот дијамант пронајден воопшто е дијамантот „Cullinan“, ископан во ЈАР, во 1905 година. Тој имал 3.106 карати и тежел 600 грама. вториот најголем дијамант во историјата бил пронајден во 2014 година и имал. 1.111 карати.[3]

Дијамантите како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

 • „Работилницата за режење дијаманти...“ - расказ на Андре Бретон.[4]
 • „Дијамантите се вечни“ (Diamonds are forever) - песна на американската пејачка Ширли Бејзи од 1961 година.[5]
 • „Луси на небо, со дијаманти“ (Lucy in the Sky with Diamonds) - песна на англиската група „Битлси“ (The Beatles) од 1967 година.[6]
 • „Дијаманти во рудникот“ (Diamonds in the mine) - песна на канадскиот пејач Леонард Коен од 1971 година.[7]
 • „Црн дијамант“ (Black Diamond) - песна на американската рок-група „Кис“ (Kiss) од 1974 година.[8]
 • „Дијаманти и 'рѓа“ (Diamonds and Rust) - песна од истоимениот албум на американската пејачка Џоан Баез од 1975 година.[9]
 • „Дијаманти“ (Diamonds) - песна на американската пејачка Ријана од 2012 година.[10]
 • Дијамантите се вечни“ (Diamonds are Forever) - филм за тајниот агент Џејмс Бонд, во режија на Гај Хамилтон.[11]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Дијамант“. WebMineral. http://webmineral.com/data/Diamond.shtml. посет. 7 јули 2009 г.  (англиски)
 2. „Дијамант“. Mindat. http://www.mindat.org/min-1282.html. посет. 7 јули 2009 г.  (англиски)
 3. „Пронајден совршен дијамант во Ангола“, Дневник, година XX, број 5993 петок, 19 февруари 2016, стр. 20.
 4. Андре Бретон, Рајот не е наполно загубен. Скопје: Култура, 1989, стр. 45-47.
 5. Shirley Bassey - Diamonds Are Forever (Official song HD/HQ) Original Version (пристапено на 12.11.2016)
 6. YouTube, The Beatles - Lucy in the Sky with Diamonds (пристапено на 4.2.2017)
 7. Leonard Cohen - Diamonds in the mine (пристапено на 12.11.2016)
 8. YouTube, Kiss Black Diamond (пристапено на 7.6.2017)
 9. YouTUbe, Joan Baez - Diamonds and Rust (With Lyrics) (пристапено на 4.3.2018)
 10. Rihanna - Diamonds (пристапено на 12.11.2016)
 11. Антена, бр. 805, 29.11.2013, стр. 11.