Топаз

Од Википедија — слободната енциклопедија
Топаз
Општо
Категоријанезосиликатни минерали
ФормулаAl2SiO4(F,OH)2
Штрунцова класификација9.AF.35
Просторна групаПбнм
Единична ќелијаa = 4,65 & [ А, б = 8,8  ; А, <бр /> ц = 8,4   А; З   =   4
Распознавање
БојаБезбоен (ако нема нечистотии), бела, сина, кафеава, портокалова, сива, жолта, жолтеникаво кафеава, зелена, розова, црвеникаво розова или дури и црвена
ХабитусПризматичен кристал
Кристален системОрторомбски
СраснувањеРетко на [111]
Цепливост[001] Совршено
ПреломСубконхоидна до нерамномерна
Цврстина на Мосовата скала8 (дефинирачки минерал)
СјајСтаклестото тело
ОгребБело
ПроѕирностТранспарентен
Специфична тежина3.49–3.57
Оптички својстваBiaxial (+)
Показател на прекршувањен Предлошка:Суб = 1,606–1,629 <бр /> н Предлошка:Суб = 1,609–1,631 <бр /> н Предлошка:Суб = 1,616–1,638
Двојно прекршувањеδ = 0.010
ПлеохроизамСлаби во дебели делови X = жолта; Y = жолта, виолетова, црвеникава; Z = виолетова, синкава, жолта, розова
Улравиолетова флуоресценцијаКраток УВ = златно жолта; Долго УВ = крем
Главните земји производители на топаз

Топазсиликатен минерал од алуминиум и флуор со хемиска формула Al2SiO4(F,OH)2[1].

Се користи како скапоцен камен во накит и други украси. Вообичаениот топаз во својата природна состојба е безбоен, иако нечистотиите на елементите во трагови може да го направат бледо сина или златно-кафеава до жолта портокалова. Топазот често се третира со топлина или зрачење за да стане длабоко сина, црвено-портокалова, бледо зелена, розова или виолетова.

Иако често се поврзува со златно жолта и сина боја, тој доаѓа во различни бои, вклучително и безбоен. Најретки се природните розови, црвени и нежни златни портокали, понекогаш со розови нијанси.

Топазот е несосилат минерал. Тој е еден од најтешките природни минерали и има релативно низок показател на прекршување. Се јавува на многу места во светот.

Потекло на името[уреди | уреди извор]

Името „топаз“ обично се добива ( француски јазик: Topace и латински јазик: Topazus) од старо грчки јазик Τοπάζιος (Τοpáziοs) или Τοπάζιον (Τοpáziοn). Исто така името топаз потекнува од грчкиот збор топазиос, што значи да се бара, а тоа било име на остров во Црвеното Море, кој бил тешко да се најде и каде во античко време бил ископан жолт камен. Самиот Топаз бил непознат во античко време. Во средниот век, името топаз се користело како ознака за жолти скапоцени камења.

Наиѓалишта[уреди | уреди извор]

Топазот обично се наоѓа во силикатни магматски карпи гранит a и риолит a. Обично се кристализира во гранитни пегматити или во шуплини, кои се исполнети со воздух во риолитна лава. Таквите топази се наоѓаат на планината Топаз во западниот дел на Јута во Соединетите Американски Држави. Може да се најде со флуорит и каситерит. Депозитите на Топаз се наоѓаат на следниве места:

Најголемиот топаз е пронајден во Бразил во 1984 година и го добил името „Ел-Дорадо“. Тежи 6,2 килограми и се наоѓа во британската кралска колекција[2].

Одлики[уреди | уреди извор]

Син топаз кристал

Топазот во својата природна состојба е безбоен, често со сивкав лип. Исто така, се јавува како златно-кафеава до жолта, што понекогаш го меша со цитрин, помалку вреден скапоцен камен. специфичната тежина на сите нијанси на топаз, сепак, значи дека тој е значително потежок од цитринот (околу 25% по волумен) и оваа разлика во тежината може да се користи за да се разликуваат два камења со еднаков волумен. Исто така, ако може да се одреди волуменот на даден камен, неговата тежина ако топаз може да се утврди и потоа да се провери со чувствителна вага. Исто така, стаклените камења се исто така многу полесни од топазот со еднаква големина.

Различни нечистотии и третмани може да го направат виното од топаз црвено, бледо сиво, црвено-портокалово, бледо зелено или розово (ретко) и непроѕирно до проѕирно/проѕирно. Розовата и црвената сорта доаѓаат од хром кој го заменува алуминиумот во неговата кристална структура.

Топаз во боја на шери од Јута, САД

.[3].

Империјалниот топаз е жолт, розов (ретко, ако е природен) или розово-портокалов. Бразилскиот царски топаз често може да има светло жолта до длабоко златно-кафеава нијанса, понекогаш дури и виолетова. Многу кафеави или бледи топази се обработуваат за да добијат светло жолта, златна, розова или виолетова боја. Некои империјални топази камења можат да избледат при изложување на сончева светлина подолг временски период.

Иако е многу тврд, топазот мора да се третира со поголемо внимание од некои други минерали со слична цврстина (како што е корунд) поради слабоста на атомското поврзување на молекулите на каменот долж една или друга осна рамнина (додека дијамантите, на пример , се составени од јаглеродни атоми поврзани едни со други со еднаква јачина по сите негови рамнини). Ова му дава на топаз тенденција да се скрши по таквата рамнина на расцепување доколку биде погоден со доволна сила.

Топаз има релативно низок показател на прекршување за скапоцен камен, па така камењата со големи страни или маси не светкаат толку лесно како камења исечени од минерали со повисоки показатели на прекршување, иако квалитетниот безбоен топаз светка и покажува повеќе „живот“. отколку слично исечениот кварц. Кога е даден типичен „брилијантен“ крој, топазот може или да покаже пенлив аспект на масата опкружен со страници на круната со мртов изглед или прстен од пенливи страници на круната со досадна маса слична[4].

Главните земји производители на топаз

Литература[уреди | уреди извор]

  • Бабич Д. (2003). Минералогија. Београд: Рударско-геолошки факултет.CS1-одржување: ref=harv (link)
  • Група аутора (2003). Атлас фосила и минерала. Креативни центар: Београд.CS1-одржување: ref=harv (link)
  • Hurlbut, Cornelius S.; Klein, Cornelis (1985). Manual of Mineralogy. ISBN 978-0-471-80580-9.CS1-одржување: ref=harv (link)

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]