Килибар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Приврзоци направени од килибар. Овалниот приврзок има димензии 52х32 mm.

Килибар, ќелибар или јантар претставува тврда кристализирана фосилна смола од растително потекло, најчесто со жолта боја. Килибарот се користи како состојка во парфеми, за лекување во народната медицина и за изработка на накит. Постојат пет класи на килибар дефинирани врз основа на нивните хемиски составни делови.