Опсидијан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Опсидијан
Опсидијан од Езерскиот Крај во Орегон (САД)
Општо
Категоријавулканско стакло
Формула70–75% SiO2,
плус MgO, Fe3O4
Распознавање
Бојацрна
Преломшколкест
Цврстина на Мосовата скала~ 5 - 5,5
Сјајстаклест
Специфична тежина~ 2,5
Оптички својствапроѕирен

Опсидијан (или вулканско стакло) е минерал кој се состои од силициум диоксид (SiO2) скоро 70%, па и повеќе. Неговиот состав е многу сличен на гранитот и базалтот. Главните одлики му се:

  • Тврдината по Мосовата скала изнесува околу 6,5 така што употребните траги на површината се создаваат полесно и побрзо отколку кај рожнеците.
  • Има изразена мазна, сјајна површина со школкест прелом.
  • Се јавува воглавно во сива, сивоцрна и црна боја, иако дисперзниот хематит може да му даде темноцрвена или кафејава боја.
Прасенце изработено од опсидијан, долго 10 см