Сафир

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сафир — син благороден камен, една од варијантите на минералот корунд (Алуминиум оксид). Името доаѓа од латинскиот збор „sapphiru“, што значи „син“. Редок вид на сафирот е „Сафирот ѕвезда“ на којшто кристалната структура е таква што при фокусирана светлина од која и да било насокац се покажува ѕвезда. Постои уште еден вид скапоцен камен- рубин кој е, исто така, варијанта на минералот корунд. Сафирот се смета за еден од четирите највредни благородни камења, заедно со рубинот, смарагдот и дијамантот.

Историјата на сафирот датира уште од пред 7 век п.н.е., кога го користеле Етрурците, а после нив Грците и Римјаните, кои го носеле од Индија.

Сафирот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]