Родонит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Родонит Rhodonite
Родонит

Родонитот е неосилат од манган, (Mn, Fe, Mg, Ca)SiO3 и член на пироксеноидната група на минерали, кој се кристализира во триклиничкиот систем. Најчесто се јавува како расцеплив до компактните маси со розово-црвена боја,често со тенденција кон кафеава поради оксидација на површината. Името доаѓа од грчкиот ῥόδος (rhodos) што значи розе/розово.

Родонитските кристали поседуваат совршено, призматично „деколте“, речиси под прав агол. Тврдоста е 5,5–6,5, а специфичната тежина е 3,4–3,7. Сјајот е стаклест, поретко бисерен на површините со расцеп. Манганот честопати делумно се заменува со железо, магнезиум, калциум, а понекогаш и цинк, кој понекогаш може да биде присутен во значителни количини.

Розов родонит во контраст со црни манган оксиди, понекогаш се користи како материјал за скапоцени камења како што се гледа во овој примерок од округот Хумболт, Невада.

Структурата на иносиликат (силикат во вид на синџир) на родонитот има повторлива единица од пет силика тетраедри. Реткиот <i>полиморф</i> пироксмангит, формиран при различни услови на притисок и температура, има ист хемиски состав, но повторувачка единица од седум тетраедри.

Родонитот исто така е обработен и како украсен камен. Во рудниците за железо и манган во Пајсберг, близу Филипштад и Лангбан во Вермланд, Шведска, се појавуваат мали брилијантни и проѕирни кристали (пајсбергит) и расцепени маси. Фаулеритот се јавува во вид на големи, груби кристали, донекаде налик на розов фелдспат, со руди од франклинит и цинк во зрнест варовник во печката Френклин во Њу Џерси.

Родонит е официјален скапоцен камен на Комонвелтот Масачусетс .[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Хондалит
  • Воластонит

Наводи[уреди | уреди извор]