Смарагд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Смарагд
Гашала смарагдот е еден од најголеми брусени смарагди во светот. Има 858 карати. Пронајден е 1967. во рудникот Гошала во Колумбији. складиран е во Смитсонијан институт во Вашингтон

Смарагд (Be3Al2(SiO3)6) је варијетет берила. Зелена е боја со хром во трагови, а понекогаш и ванадијум.Посебно е ценет и по тежина се сматра највреддно драго камење. Берил има тврдоќа 7,5 до 8 по Мосовој скали тврдоће. Ипак ефективна тврдоћа смарагда е помала због фрактура и инклузија.Повеќе смарагда има доста инклузија (убацени делови) така да се поле4сно кршат него што би се очекѕвало по степен на тврдост.

Смарагд се јавува во многѕ нијанси зелени и плавозелени бои. Постои широк спектар видливост, кое зависи од инклузија и расцепа кристала.у д Ннајголемо ценостиже јасно камење со темна, али живахном боја

Во античко време смарагди се копале во Египат, [[Аустрија|] и Свату у северном Пакистану. Редок тип смарагди таканречен трапиш се наоѓа во Колумбија. Колумбиски смарагди се најценети за видливост. Добри смарагди се копаат воЗамбији, Бразил, Зимбабвеу, Мадагаскару, Пакистан, Индија, Авганистану и Русија. Вредноста на смарагдите зависи од брусење, боја,видливост.