Чароит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Чароит
Општо
КатегоријаСиликатен минерал
ФормулаK(Ca,Na)2Si4O10(OH,F)•H2O
Просторна групаP21/m
Распознавање
Бојавиолетов, лилаков, светлокафеав
ХабитусВлакнест, масивен
Кристален системМоноклиничен
ЦепливостДобар во три правци
ПреломКонхоидален
Цврстина на Мосовата скала5 - 6
СјајСтаклестото тело до бисерно
ОгребБел
ПроѕирностПроѕирен
Специфична тежина2.54 - 2.58
Оптички својстваБиаксилни (+)
Показател на прекршувањеnα = 1.550 nβ = 1.553 nγ = 1.559
Двојно прекршувањеδ = 0.009
Улравиолетова флуоресценцијаСлабо флуоресцентен
Други особености Радиоактивен 10.69% (K)
Наводи[1][2][3][4]

Чароит K(Ca,Na)2Si4O10(OH,F)•H2O[4] ― редок силикатен минерал, првпат опишан во 1978 година и именуван по реката Чара.[3] Пријавен е само од Алданскиот Штит, Република Саха, Сибир, Русија.[4] Откриено е таму каде што сиенитот од планината Мурун навлегол и ги променил наслагите од варовник, создавајќи метасоматит од калиум фелдспат.[2][3]

Чароитот е лавандски проѕирен до виолетова боја со бисерен сјај. Чароитот е строго масивен по природа, а фрактурите се конхоидни. Има необичен вител, влакнест изглед, понекогаш има ефект на мачкино око, и тоа, заедно со неговата интензивна боја, може да наведе многумина на почетокот да веруваат дека е синтетички или вештачки зајакнат.

Иако наводно бил откриен во 1940-тите, тој не бил познат на поголемиот дел од светот до неговиот опис во 1978 година. Се вели дека е непроѕирно и непривлечно кога ќе се најде на теренот; факт кој можеби придонел за неговото доцно признавање.

Чароитот се јавува во придружба со тинакситот и каназитот.[4]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Mineralienatlas
  2. 2,0 2,1 Charoite info at WebMineral
  3. 3,0 3,1 3,2 Mindat
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Mineral Handbook