Пагодит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пагодит продаван во Јапонија.

Пагодит или агалматолит ― врста на пирофилит што го користат кинеските занаетчии за резби во пагоди и слични предмети.[1] Обично мек, а понекогаш и сапунест, може да има сивозелена или сивожолта боја.[2] Понекогаш се нарекува и како сапунски камен.[3] Мали пагодитски парчиња се користени како традиционални алатки за пишување во Јапонија.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Agalmatolite“. Енциклопедија Британика (англиски). 1 (14. изд.). 1930. стр. 337.
  2. Mohsen Manutchehr-Danai (9 март 2013). Dictionary of Gems and Gemology. Springer Science & Business Media. стр. 351. ISBN 978-3-662-04288-5. Excerpts available at Google Books.
  3. Nicholas Belfield Dennys (2012) [first published 1867]. The Treaty Ports of China and Japan: A Complete Guide to the Open Ports of Those Countries, Together with Peking, Yedo, Hongkong and Macao. Cambridge University Press. стр. 278. ISBN 978-1-108-04590-2. Excerpts available at Google Books.