Предлошка:Инфокутија калај

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Калај  (50Sn)
Sn-Alpha-Beta.jpg
лево: бела, бета, β; десно: сива, алфа, α
Општи својства
Име и симболкалај (Sn)
Изгледсребрено-бела (бета, β) или сива (алфа, α)
Алотропиалфа, α (сива); бета, β (бела)
Калајот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
Ge

Sn

Pb
индиумкалајантимон
Атомски број50
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)118,710(7)[1]
Категорија  слаб метал
Група и блокгрупа 14 (јаглеродна), p-блок
ПериодаV периода
Електронска конфигурација[Kr] 4d10 5s2 5p2
по обвивка
2, 8, 18, 18, 4
Физички својства
Фазацврста
Точка на топење505,08 K ​(231,93 °C)
Точка на вриење2.875 K ​(2.602 °C)
Густина близу с.т.бела, β: 7,365 г/см3
сива, α: 5,769 г/см3
кога е течен, при т.т.6,99 г/см3
Топлина на топењебела, β: 7,03 kJ/mol
Топлина на испарувањебела, β: 296,1 kJ/mol
Моларен топлински капацитетбела, β: 27,112 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 1.497 1.657 1.855 2.107 2.438 2.893
Атомски својства
Оксидациони степени4, 3,[2] 2, 1,[3] −1, −2, −3, −4 ​(амфотеричен оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 1,96
Енергии на јонизацијаI: 708,6 kJ/mol
II: 1.411,8 kJ/mol
II: 2.943,0 kJ/mol
Атомски полупречникемпириски: 140 пм
Ковалентен полупречник139±4 пм
Ван дер Валсов полупречник217 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на калај
Разни податоци
Кристална структурачетириаголна
Кристалната структура на калајот

бел (β)
Кристална структурадијамантска коцкеста
Кристалната структура на калајот

сива (α)
Брзина на звукот тенка прачка2.730 м/с (при с.т.) (валован)
Топлинско ширење22 µм/(m·K) (при 25 °C)
Топлинска спроводливост66,8 W/(m·K)
Електрична отпорност115 nΩ·m (при 0 °C)
Магнетно подредувањеgray: дијамагнетно[4]
бела (β): парамагнетно
Модул на растегливост50 GPa
Модул на смолкнување18 GPa
Модул на збивливост58 GPa
Поасонов сооднос0,36
Бринелова тврдост50–440 MPa
CAS-број7440-31-5
Историја
ОткриенОколу 3500 година п.н.е.
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на калајот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
112Sn 0,97% (β+β+) 1,9222 112Cd
114Sn 0,66% (СФ) <27,965
115Sn 0,34% (СФ) <26,791
116Sn 14,54% (СФ) <25,905
117Sn 7,68% (СФ) <25,334
118Sn 24,22% (СФ) <23,815
119Sn 8,59% (СФ) <23,140
120Sn 32,58% (СФ) <21,824
122Sn 4,63% (ββ) 0,3661 122Te
124Sn 5,79% >1×1017 y β) 2,2870 124Te
126Sn траги 2,3×105 y β 0,380 + 126Sb
Режимите на распад во загради се предвидени, но сè уште не се забележани
| наводи | Википодатоци

Наводи

  1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  2. „SnH3“. NIST Chemistry WebBook. National Institure of Standards and Technology. Посетено на 23 January 2013.
  3. „HSn“. NIST Chemistry WebBook. National Institute of Standards and Technology. Посетено на 23 January 2013.
  4. Lide, D. R., уред. (2005). „Magnetic susceptibility of the elements and inorganic compounds“. CRC Handbook of Chemistry and Physics (PDF) (изд. 86th.). Boca Raton (FL): CRC Press. ISBN 0-8493-0486-5.