Хемодијализа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хемодијаализа во тек
Хемодијализатор

Во медицината, хемодијализа е метод за отстранување на вишокот продеукти како креатинин и уреа, како и слободната вода од крвта при бубрежна инсуфициенција.