Креатинин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Креатинин
Creatinine-tautomerism-2D-skeletal.png
Creatinine-tautomerism-3D-balls.png
Назнаки
60-27-5 X mark.svgН
Jmol-3D слики Слика
MeSH Creatinine
PubChem 588
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Solid
Густина 1,09 g/cm3
Точка на топење
Штетност
R-фрази R34, R36/37/38, R20/21/22
S-фрази (застарено) S26, S36/37/39, S45, S24/25, S36
NFPA 704
NFPA 704.svg
1
1
0
 
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Креатинин е органско соединение кое во човековото тело настанува со разложување на креатин фосфатот во мускулите, како и во бубрезите. Креатининот настанува спонтано, без посредство на ензими

Мажите имаат повисоки концентрации на креатинин поради тоа што имаат поголема мускулна маса од жените. Вегетеријанците имаат пониски концентрации на креатинин.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Delanghe J; De Slypere JP, De Buyzere M, Robbrecht J, Wieme R, Vermeulen A (1989). „Normal reference values for creatine, creatinine, and carnitine are lower in vegetarians“ (PDF). Clin. Chem. 35 (8): 1802–3. PMID 2758659. Посетено на 2009-03-01. As shown, measured serum and erythrocyte creatine content, and estimated muscle creatine content, are lower in vegetarians than in the reference populationCS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)